Bön-Mug-cake - Det har aldrig varit lättare att äta och älska bönor!

Jag lovar att även den mest inbitne bönskeptiker blir omvänd av dessa recept. De är definitivt ett par av de recept jag är mest nöjd med av alla recept jag hittills skapat! Barnen älskar dem även om de annars inte är så förtjusta i bönor. 15 gram protein i varje.

Kategori: Näring

Perfekt när man vill få i sig något snabbt, lättätet och proteininnehållande efter träning. Sparsamt med fett vilket är bra efter träning för att underlätta ett snabbt upptag (fet mat stannar längre i magsäcken och därmed fördröjs upptaget till blodbanan och musklerna). Ska man träna inom några timmar igen är det bra att fylla på med lite ytterligare kolhydrat då det är 33 gram i den med ljusa med banan och 43 gram i den mörka med dadlar och choklad (riktvärdet är 1 gram kolhydrat per kilo kroppsvikt). Om du ska träna tidigast nästa dag igen så är det i inte så kritiskt att fylla på med mycket kolhydrat omedelbart efter passet. Dadlar har ett högt GI (Glykemiskt Index), det vill säga ger en snabb blodsockerhöjning. Men efter träning fungerar det perfekt!

Gott. Näringsrikt. Enkelt. Hållbart. Snabbt. Få ingredienser. Perfekt kladdiga. Mättande. Det finns inga anledningar att inte testa. Kanske en ny favorit för dig också!?

Är du nyfiken på fler recept anpassade för träning? Eller vill du lära dig mer om de näringsmässiga utmaningarna som följer med en aktiv livsstil och praktiska tips på hur du kringgår dem. I september kom jag ut med boken Maten bakom resultaten Norstedts. Där hittar du kunskapen om hur och varför kosten påverkar din träning. Du hittar konkreta verktyg, praktiska tips och inspirerande recept på enkel, näringsrik och god mat för dig som tränar. Oavsett om du satsar på världstopp, just har anmält dig till ditt första Vasalopp eller behöver få din hårt tränande tonåring att äta bättre. Vad du äter, hur mycket du äter och när du äter är avgörande för att träningstimmarna skall leda till att du blir starkare, explosivare och snabbare! Beställ den på www.matenbakomresultaten.se

Vit bön-mug-cake

1 dl stora vita bönor
1 banan
1 ägg
1/2 tsk bakpulver
1 tsk kanel

Mixa allt och häll upp i en kopp smord med (kokos)olja. Kör i mikron i 2 minuter (bönorne innehåller mer vatten än havregrynen så de behöver 30 sekunder längre än mina traditionella.

Svart bön-mug-cake

1 dl svarta bönor
6 dadlar
1 ägg
2-3 tsk kakao
1/2 tsk bakpulver

Mixa allt och häll upp i en kopp smord med (kokos)olja. Kör i mikron i 90 sekunder.


Bloggat av

Linda Bakkman

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!