Chokladbollar/Energibollar

Chokladbollar/Energibollar

För alla oss som gillar chokladbollar. Kakaon, havregrynen och kaffet är där som i det klassiska receptet, men de är utan både smör och tillsatt socker. Uppskattade i barnens matsäck på friluftsdagen, frestande i träningsväskan när passet är slut eller kanske som ett sött tillbehör till kaffet efter söndagslunchen.

KATEGORI: Näring

I receptet har allt socker och stora delar av fettet ersatts med torkade bär och frukter. I torkade bär och frukter har fruktsockret koncentrerats vilket gör att de är energirikare än färska, men de är fortfarande ett bättre alternativ än socker då de även innehåller näring. Smöret har plockats bort och istället används kokosolja (även om konsistensen på bären och frukten då de mixas gör att mindre fett behövs). Dessa alternativa chokladbollar innehåller väsentligt mycket mer näring än klassikerna men blir fortfarande nästan lika energirika och ska därför konsumeras med måtta. Perfekt under ett långt träningspass, eller efteråt.

2 dl havregryn

1 dl torkade tranbär

1 dl torkade blåbär

50 g torkad mango

1 msk kakao

4 tsk kokosolja

3 msk kallt kaffe

vatten

riven kokos

1 Mixa havregryn, tranbär, blåbar, mango, kakao, kokosolja och kaffe med stavmixer. (Torkad frukt
varierar i fuktighet, spad med vatten om smeten inte blir tillrackligt kladdig for att rulla.) Forma små bollar och rulla dem i kokos. Ställ kallt. Förvara i kylen i upp till 3 dagar. Fungerar också att frysa in.

Tips! Testa även att rosta kokosen lätt i en torr stekpanna innan du rullar bollarna i den. Eller rulla bollarna i pumpakärnor, matcha (grönt te), rosblad, lingonpulver, rostade mandelspån, kakaonibs, kanel, flingsalt, rostade sesamfrön eller hackade hasselnötter.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!