D-vitaminberika din lunch

D-vitaminberika din lunch

Dagens D-vitamintips är att äta utomhus nu när solen och värmen gjort entré. Även om min lunch idag vare sig innehöll fet fisk eller berikade mejeriprodukter så lyckades jag täcka mitt dagsbehov av D-vitamin med en halvtimme vid husväggen! Ut och njut!

Lunchen bestod av gårdagens middagsrester lammfärssås med spagetti och en sallad med Ruccola, körsbärstomater, oliver och paprika. (Dessutom drygades den ut med middagsresterna från i förrgår; Texmex-kryddade kycklingben)

 

 

 

 

Lammfärssås

400 g lammfärs
2 msk olivolja
1 hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
200 g konserverade körsbärstomater
5 strimlade soltorkade tomater
2 msk tomatpuré
½ dl vatten
½ dl vispgrädde
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
salt och peppar

Bryn lammfärsen i olivoljan, salta och peppar.
Lägg i löken och vitlöken och fräs med den någon minut.
Tillsätt tomat (här i tre olika former), vatten och grädde. Koka ihop såsen sakta i 10 minuter.
Krydda med basilika och oregano samt mer salt och peppar om det behövs.
Servera med nykokt spagetti och rikligt med grönsaker.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!