Egen Granola (Müsli) på ett kick

Egen Granola (Müsli) på ett kick

Har du också svårt att hitta rätt frukostmüsli? Här kommer tips på en enkel, god och näringsrik Granola eller Müsli. Bra start på dagen eller att förvara en burk på jobbet till mellanmålet!

KATEGORI: Näring , Mat

Trots att müsli, flingor och Granola upptar flera hyllmetrar i butiken så har jag svårt att hitta något jag gillar. Antingen är det väldigt mycket socker och/eller torkad frukt; förvisso god, men ingen bra start på dagen att skicka upp blodsockret så. Sedan finns det basmüsli, påminner mest om havregryn, utan massa socker och till ett lägre pris men oj så tråkig. Då tar jag hellre och bryter knäckebröd i bitar i min yoghurt.

På senare tid har det även poppat upp en massa alternativ med mycket nötter och fröer, rostade, där namnet müsli har ersatts med Granola. Det finns flera sorter som är lite bättre ur näringssynpunkt men få av dem är dessutom goda och ofta är de väldigt dyra.

Det här Granolan är enkel vardagsmüsli hemma hos oss. Den slår allt du kan hitta i butiken tycker jag (så är det ju ofta med det man gör själv). God, näringsrik och otroligt enkel att göra. 1,5 av allt! Själv äter jag den helst med naturell yoghurt. Med en aktiv livsstil kan den med fördel kompletteras med färsk frukt och/eller bär samt en macka och ett ägg.

Lindas 1,5 Granola

MängdIngrediens
1,5 dlPumpakärnor
1,5 dlSolrosfrön
1,5 dlHavregryn
1,5 dlHasselnötter
1,5 dlSesamfrön
1,5 mskRapsolja
1,5 mskVatten
1,5 mskHonung
En "gnutta"Flingsalt

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Bre ut i en långpanna och strö över lite flingsalt. Rosta i ugnen i 12 minuter. Rör var 4e minut. Klart!


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!