För lite mat totalt ger för lite vitaminer och mineraler!

För lite mat totalt ger för lite vitaminer och mineraler!

Både Malin och Cecilia äter alltså för lite i förhållande till hur mycket de gör av med. Men hur är det med sammansättningen av deras kost? Dags för del två av analysen. När det gäller sammansättningen i Malin och Cecilias kost så reagerar jag på hur lika varandra de äter.

KATEGORI: Alla , Prestation , Näring , Mat , Kvinna , Hälsa

Proteinintaget är tillfredsställande för dem båda medan kolhydratintaget (av olika anledningar) är väldigt lågt för båda två. I synnerhet luncherna tenderar att bli kolhydratfattiga vilket är olyckligt eftersom det är de kolhydrater vi stoppar i oss 3-4 timmar innan träning som vi använder oss av för att kunna träna på en högre intensitet.

En betydande del av kolhydraterna kommer dessutom från socker (glass, bakverk etc). Jag rekommenderar mer långsamma och näringstäta kolhydratkällor (potatis, ris, pasta, fullkornsbröd, frukt och grönt), i synnerhet innan träning.Både Malin och Cecilia beskriver att de använder uteslutande fullfeta produkter och aldrig lättvarianter. Deras fettintag är högt i relation till andra energikällor.

Det är framförallt intaget av mättat fett som är högt för dem båda medan intaget av enkelomättade och fleromättade fetter ligger i underkant. De bör vara noga med att få i sig vegetabiliska oljor, feta fiskar (lax, makrill, strömming samt kaviar), solrosfrön, nötter, avokado och oliver.

När det gäller övriga näringsämnen så måste intaget öka av en rad vitaminer och mineraler. Malin kommer inte upp i rekommendationen av vare sig Selen, Zink, Kalium, Magnesium, A-vitamin eller D-vitamin. D-vitaminstatusen är det sämst ställt med. Malin får bara i sig en tredjedel av det D-vitamin som rekommenderas.

För Cecilia ser det bättre ut men hon behöver mer Selen, Kalium och Kalcium. I hennes fall felar det så lite att om hon bara justerar upp sitt energiintag till att svara mot energiförbrukningen så lyckas hon säkert tillgodose alla vitaminer och mineraler. Det gäller även Malin för de flesta vitaminer och mineraler, förutom D-vitamin där fler D-vitaminkällor behövs.

Ett allmänt lågt energiintag är en vanlig anledning till att man inte får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Att röra sig mycket, och därmed äta mycket, är ett bra sätt att förebygga vitamin- och mineralbrist!En mer fullständig reflektion av analysen samt stapeldiagram över deras energi- och näringsintag i relation till behovet hittar ni här...


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!