Ingen universalmetod för viktminskning

Ingen universalmetod för viktminskning

Vi går upp i vikt av olika anledningar så varför skulle det finnas EN metod som passar alla när det gäller att gå ned i vikt?

KATEGORI: Barn , Alla , Övrigt , Kvinna

DN skriver idag om hur ett gentest i framtiden kan komma att avslöja hur du bäst lyckas med viktminskningen. På en hjärtkongress i USA presenterades resultat som tyder på att den som väljer diet efter sin gentyp går ner mellan två och tre gånger mer i vikt än den som väljer en diet som inte är individuellt anpassad efter gentyp. Jag tror mycket på att skräddarsy behandling, inte bara mot övervikt utan generellt.

Övervikt är förvisso ett resultat av en längre tids obalans mellan energiintag och energiutgifter. Forskning visar dock att graden av viktökning varierar mellan individer, trots likvärdig överkonsumtion av energi. Dessutom visar försök med positiv energibalans (där man under kontrollerade former tillför mer energi) att viktökningen är lägre än vad man förväntar sig baserat på energiöverskottet. Finns det någonting som skydda oss mot övervikt trots energiöverskott och som skiljer mellan olika individer?

I min forskning studerar jag förändringar i ämnesomsättning.  Mina resultat är ännu preliminära, men jag hoppas de skall bidra till en vidare syn på viktreglering. Det är inte bara så enkelt som att äta mindre och röra sig mer.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!