Näringsrika och mättande kvargplättar

Näringsrika och mättande kvargplättar

Ett mellanmål skall vara näringsrikt och mättande. Dessutom vill vi gärna att det skall gå snabbt att förbereda och naturligtvis smaka gott! Det är bra att fördela proteinintaget över dagen för mättnad, muskelmassa och träningsresultat. En frukt som mellanmål är ensidigt och proteinfattigt. Det behöver kompletteras med till exempel nötter, keso eller mjölk. Här har jag stekt kvargplättar till dottern att ta med på träningen. Fick själv ett utmärkt mellanmål. Perfekt som frukost, eller i träningsväskan. Garanterat uppskattat! Testa gärna!

3 portioner

2 dl kvarg (lätt)
2 ägg
3 msk mjöl
1 ½ msk olja (t ex kokos eller raps)
1 tsk bakpulver

 


Vispa ihop alla ingredienser, klicka ut i stekpanna eller plättjärn med ett matskedsmått (jag penslade pannan med lite olja till första omgången sedan behövdes inget mer fett). Till mitt skrivbordsmellis serverades jag plättarna med ½ dl kvarg och hallon. I dotterns träningsväska tillsammans med ½ banan och två torkade aprikoser för att få mer kolhydrat. Klart!

 

 

 

Vid skrivbordet (vuxen)

Serverade med kvarg och hallon

I träningsväskan (barn)

Serverade med banan och aprikos

Energi (kcal)

245

283

Protein (g)

21

15

Kolhydrat (g)

13,5

30

C-vitamin (% av dagsbehovet)

11

11

D-vitamin (% av dagsbehovet)

9

7

Kalcium (% av dagsbehovet)

42

32

Järn (% av dagsbehovet)

8,5

18

Folsyra (% av dagsbehovet)

11

19

Selen (% av dagsbehovet)

34

30


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!