semester-behoever-inte-innebaera-viktuppgaang

semester-behoever-inte-innebaera-viktuppgaang

Grillmiddagar, daglig alkoholkonsumtion, glass och saft. Lägger man därtill lata dagar i solen så blir det lätt obalans mellan energiintag och energiförbrukning. Ett flertal studier har visat att vi går upp mest i vikt under semestern. Det gäller även barn.

Hör du till dem som brukar komma tillbaka till jobbet flera kilon tyngre efter semestern? I år behöver det inte bli så. Några enkla tips:

Rörelse

Ledigheten är en utmärkt chans att aktivera sig och öka energiförbrukningen betydligt jämfört med dagar framför datorn. Spela krocket i trädgården eller testa att paddla kajak, cykla till badstranden som ligger flera kilometer bort.

Alkohol och annan energirik dryck

Visst kan man ta ett glas vin till middagen men komplettera med vattenglaset vid sidan. Om dagliga grillmiddagar innebär ett par öl vid grillningen och ytterligare ett par glas vid middagen så blir det för mycket! Behöver du svalka dig så se till att ha en kanna vatten med citron, gurka, eller mynta i kylen. Det fungerar även vid grillen. Frys ned lite bär (hallon, blåbär, vinbär eller jordgubbar) och använd som smakrika iskuber när du serverar vattnet.

Salladsluncher

Varma dagar är det skönt med något enkelt och kallt till lunch. Använd gårdagens middagsrester. Till exempel quinoan eller potatisen som blev över och använd som bas i en sallad. Grillad kyckling, tonfisk, osttärningar, räkor och ägg är snabba och proteinrika tillbehör tillsammans med grönsakerna. På bilderna två näringsrika lunchfavoriter: En tonfisksallad (med parmesan, ägghalvor och rotsaker från gårdagens middag) samt omelett med sparris, champinjoner och paprika på uteköket. Gå inte i fällan med fruktyoghurt och macka!

Grilltillbehör

Feta såser behöver som bea är inte ett nödvändigt inslag vid grillmiddagen. En grillmiddag kan innehålla riktigt bra med näring jämfört med energi om man grillar t ex lax, kyckling, lammfärsburgare och kompletterar med rikligt med grönsaker (grillade och i en sallad), guacamole, tomatsalsa eller tzatziki gjord på yoghurt.

Glass, snacks och efterrätter

Goda efterrätter behöver inte bestå av socker och grädde. Vattenmelon, jordgubbar eller annan frukt och bär är gott, näringsrikt, enkelt och svalkande. Att dippa primörerna (sockerärtorna, morötterna och rädisorna) innan maten är en given succé.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!