SVALKANDE GAZPACHO – SOM LÄTT SOMMARLUNCH ELLER PERFEKT FÖRRÄTT

SVALKANDE GAZPACHO – SOM LÄTT SOMMARLUNCH ELLER PERFEKT FÖRRÄTT

Vi fortsätter på sommartemat. Det skall vara enkelt, snabbt, svalkande, gott och näringsrikt! Då passar det utmärkt med gazpacho. Kall tomatsoppa som får mer protein och näring med linssallad som topping. Ha en fortsatt skön sommar!

Förbered gärna i förväg så att den får stå och bli riktigt kall. Då är den som godast. Tack för inspiration till Linas matkasse!

Recept på gazpacho med linstopping

1 gurka
1 schalottenlök
1 röd paprika
400 g cocktailtomater
4 msk olivolja
1½ msk vitvinsvinäger
2 dl tomatsås
1 tsk socker
Salt
2 tsk sambal oelek
1 citron
1 orange paprika
1 knippe bladpersilja
300 g kokta linser
Brödkrutonger

Skär gurka, lök, röd paprika grovt och mixa med stavmixer tillsammans med cocktailtomater. Tillsätt vinäger, 3 msk olja, pressad vitlök, tomatsås, socker, salt samt saften av en halv citron och halva mängden sambal oelek. Späd med vatten om du önskar tunnare konsistens. Ställ i kylskåp minst en timme.

Gör en linstopping med fint tärnad paprika och bladpersilja. Blanda med 1 msk olivolja, resten av citronsaften och 1 tsk sambal olek. Salta efter smak. Servera gazpachon med linssallad och brödkrutonger.


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!