Svenskarna – ett godisätande folk

Svenskarna – ett godisätande folk

1,2 kilo godis, 1 liter vin, 1,5 liter starköl och 13 centiliter starksprit per familj och vecka. Så ser medelsvenssons vanor ut enligt Statistiska centralbyråns Opens external link in new windowårsbok för 2013. Till det skall vi även addera 230 kanelbullar per person och år. Det innebär mer än en bulle varannan dag.

KATEGORI: Alla , Näring , Mat

Svenskarnas godisätande ökar och ligger högt över andra länder. Den senaste rikstäckande undersökningen över barn och ungdomars kostvanor Riksmaten barn 2003 visar att hela 25% av energiintaget kommer från godis, söta drycker, kakor, glass och snacks. Det största problemet med godis, liksom alkohol, är att det innebär mycket tomma kalorier, dvs mycket energi men lite näring i form av vitaminer, mineraler, nödvändiga fettsyror och aminosyror.
Satsa på nötter i påskäggen i år är mitt förslag! Det är minst lika energitätt men även rikt på nyttigheter!


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!