Våffeldax! Bananvåfflor med bananglass

Våffeldax! Bananvåfflor med bananglass

Snart är det våffeldagen! Här kommer ett näringsrikt alternativ till traditionell frasvåffla med hallonsylt och grädde. Inget mjöl i våfflan och inget socker eller grädde i glassen. Minst lika god som klassikern, inspirerad av mormors gamla tips!

På fredag (den 25/3) är det våffeldagen. Om man äter en våffla om året kanske man längtar efter en ordentlig frasvåffla med hallonsylt och vispgrädde. Det är självklart helt ok! Jag tycker man kan äta allt, i måttliga mängder och vid väl valda tillfällen. Jag tycker också om klassikern, särskilt efter en dag på isen eller i backen! Min mormor brukade säkert grädda 20-30 st åt mig och mina syskon. Jag kan minnas hur gott de smakade med hemkokt sylt, med bär från trädgården och vispad grädde.

För den som vill testa ett alternativ, som även kan fungera som ett mellanmål eller näringsrik dessert i vardagen tipsar jag här om en näringsrik variant med näringsrika tillbehör. Minst lika god som klassikern! Precis som i mormors klassiker har jag kolsyrat vatten (mormor brukade ha vichyvatten) för att de skall bli extra frasiga. Till det glass. Med bara EN ingrediens! Hoppas ni också gillar!

Bananvåfflor

2 bananer
4 ägg
2 dl havregryn
1,5 dl kokosmjölk
1,5 tsk bakpulver
2 msk kolsyrat vatten
1 nypa salt

Kokosolja

Mosa bananen och vispa ihop med ägg och kolsyrat vatten. Blanda de torra ingredienserna och rör i. Smörj järnet med kokosfett. Servera med bananglass, hallon och toppa med kokoschips.

Bananglass

2 bananer

Skala och skär 2 bananer i slantar. Frys in över natten. Ta upp och vispa med elvisp till en jämn smet. Klart! Glass utan vare sig socker eller grädde! Så krämig och god!


Bloggat av

LINDA BAKKMAN

Linda Bakkman är Näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Linda arbetar med forskning, undervisning och kostrådgivning, det senare för flera av Sveriges mest framgångsrika idrottare. Nedan kan du se de tre senaste inläggen hon gjort på bloggen.


Har du en fruktskål på bordet jämte vasen med tulpaner? Tycker du att både frukten och blommorna ”vissnar” snabbt? Tänker du att juicen du pressar innehåller likvärdigt med vitamin som frukten? Ett blogginlägg om hur du bäst förvarar frukt och grönt för bättre hållbarhet, smak och näring.

Associerar du raw food med näringsrikt, fräscht och hälsosamt? Vid tillagning och varmhållning påverkas näringsinnehållet i råvaran. Men det behöver inte nödvändigtvis bli sämre. Näringsförluster kan ske i olika omfattning, av olika anledningar och beror på näringsämnets känslighet. Men näringsutbytet kan också öka med tillagning. Beroende på vilken råvara vi använder och vilket näringsämne vi är ute efter så kan vi maximera näringsutbytet med rätt val av tillagningsmetod.

Många uttrycker en oro för att mycket av näringsvärdet förloras när vi hettar upp och fryser mat. Samtidigt skall vi komma ihåg att samma utveckling gett oss en möjlighet att få tillgång till de flesta råvaror året om. Det finns emellertid en del enkla tips för hur vi bör behandla vår mat för att få ut maximalt med näring. Färskt och rått är inte alltid bäst! Näringsmässigt kan det till och med vara bättre med fryst!