Vi behöver selen

Selen bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress samt samverkar med vitamin E. Selen bidrar till immunsystemets normala funktion.

Selen finns i

De vanligaste källorna för Selen i Sverige är kött, fisk, mejeriprodukter samt ägg.

Dagligt referensintag, DRI, för Selen

  • Män: 60 µg/dag 
  • Kvinnor: 50 µg/dag 
  • Gravida: 60 µg/dag 
  • Ammande: 60 µg/dag 
  • Barn: ca 30 µg/dag

Selenbrist

Vid brist på selen kan ett antal besvär uppstå, exempelvis hjärt-, lever- och cirkulationssjukdomar, däribland för högt blodtryck, åderförkalkning och möjligtvis cystisk fibros. Selenbrist som orsakar sjukdom i hjärtmuskulaturen var tidigare vanligt hos barn i mycket selenfattiga områden.

Överdosering

Selen i stora doser kan vara skadligt. Det går dock att äta upp till 200 µg/dag. Första varningstecknet är att man börjar dofta vitlök.

Mer om selen

Selen finns i alla celler med höga koncentrationer i könskörtlar och sädesceller.