Måste det vara dyrt att äta bra?

Nytt år, nya möjligheter, nyårslöften…Högsäsongen för fokus på tränings- och matvanor är därmed inledd. Samtidigt som januari verkar vara svenskarnas ”fattigaste månad” efter hög konsumtion runt högtiderna i december. Och är det något jag ofta får höra i mitt arbete som dietist är ”att det är dyrt att äta nyttigt”. Är det verkligen sant? I så fall blir ju det ett stort första hinder att ta sig över för att skapa hållbara vanor.

KATEGORI: Näring

Visst kan det bli kostsamt i butiken om vi väljer samma livsmedel året om och bygger vår bas på livsmedel som betraktas som ”superlivsmedel”. Att dagligen köpa sin lunch eller middag ute kan också få pengarna att springa iväg. Men hur kan vi komma undan detta?

Enklast att börja med är att se över sina egna vanor och rutiner hemma. Kanske känner du också igen att en stressig vardag med bristfällig planering kan leda till dyrare nödlösningar för att få middagen på bordet snabbt?

Planering är just en av nycklarna. Genom att skapa ett bra basutbud i skafferi, kyl och frys sparar vi inte bara tid och pengar utan gör det också lättare att göra bra val. Prova att göra en veckomeny och se till att ingredienserna till dessa rätter finns hemma när veckan startar.

Vad är ett bra basutbud då? Havregryn, pasta, knäckebröd, matgryner är billiga och bra saker att alltid ha i skafferiet. Bönor och linser, krossade tomater och makrill i tomatsås är andra näringsrika livsmedel med många möjligheter. Tillsammans med rapsolja/olivolja och ett förråd med torkade kryddor har vi skapat en bra grund. Gemensamt för dessa skafferivaror är att de förutom lång hållbarhet också har ett lågt pris.

 

 I kylen skapar mjölkprodukter och vegetabiliska alternativ en bra grund tillsammans med ägg och grönsaker. Rotfrukter och kålsorter som potatis, morötter, vitkål, rödkål är hållbart och billigt grönt som kan användas till mycket. Kanske testa denna veckosallad som bara blir godare av att stå några dagar?

Veckosallad:

1 kg vitkål/rödkål

6 morötter

2 paprikor

1 purjolök

 

1,5 dl rapsolja

1 dl valfri vinäger

0,5 dl vatten

3 msk honung/socker

½ dl torkade örtkryddor ex basilika/oregano

Salt, peppar

 

Strimla eller riv grönsaker grovt. Matberedare är en bra vän här. Blanda i en stor skål. Koka upp ingredienserna till dressingen och häll över salladen. Blanda runt och förvara i kyl och ät till veckans måltider.

 

I frysen är frysta grönsaker, proteinkällor som exempelvis kyckling och portionsbitar av fisk samt överblivna matlådor räddare i nöden.

Så avslutningsvis fem snabba tips:

  • Välj säsongsanpassat när du köper grönsaker och frukt. Både godare och billigare.
  • Skriv upp 20 vardagsrätter som fungerar i ditt hem och plötsligt har du måltider för en hel månad att gå runt på.
  • Laga mycket mat på en gång och du har matlådor till nästa dag eller som reserv i frysen.
  • Inköpslista. Tråkigt men sant. Handla det du behöver och du minskar onödiga inköp och också matsvinn.
  • Lär dig laga mat med bönor och linser som är näringsrika och billiga proteinkällor. Fyll ut köttfärsås och grytor med rotfrukter. Grönsaker som börjar bli lite hängiga gör sig utmärkt i soppor och grytor.

 


Nytt år, nya möjligheter, nyårslöften…Högsäsongen för fokus på tränings- och matvanor är därmed inledd. Samtidigt som januari verkar vara svenskarnas ”fattigaste månad” efter hög konsumtion runt högtiderna i december. Och är det något jag ofta får höra i mitt arbete som dietist är ”att det är dyrt att äta nyttigt”. Är det verkligen sant? I så fall blir ju det ett stort första hinder att ta sig över för att skapa hållbara vanor.

Årets mörkaste månad är förbi. Rapporter visar på betydligt färre soltimmar än vanligt i november. Har det ens blivit ljust vissa dagar? Än har vi ett tag kvar på den mörka årstiden men snart vänder det. Nu i december kan vi ju dessutom frossa i juleljus.