Tallriksmodellen

Tallriksmodellen ger dig lagom mycket av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen

För att ha en mångsidig intag av kost behöver du äta från alla livsmedelsgrupper. Det gäller även att hitta en balans mellan dem. Med hjälp av tallriksmodellen kan du planera så att du får lagom proportioner mellan livsmedelsgrupperna. Då är chansen större att förhållandet mellan protein, kolhydrater och fett blir det rätta.

Tallriken delas in i tre delar, som ett fredsmärke med två större fält och ett mindre. På den minsta delen, ca en fjärdedel, lägger du proteinrik mat som kött, fisk, ägg, ost, baljväxter, sojaprodukter och/eller nötter och mandel. På det ena av de större utrymmena läggs kolhydrater i form av livsmedel som potatis, ris, pasta och bröd I det andra finns grönsaker, frukt och/eller bär som ger kostfiber, vitaminer och mineraler.

Du använder tallriksmodellen vid alla typer av måltider: t ex smörgås, soppa, pastarätt och potatissallad.

Tallriken ser annorlunda ut för dig som idrottar

Du ska äta en lika stor andel proteinrik mat, det vill säga en fjärdedel. Eftersom du behöver få i dig extra mycket kolhydrater ska halva tallriken bestå av råvaror som pasta, ris och potatis. Den sista fjärdedelen innehåller frukt och grönsaker. Drick vatten eller mjölk till maten, ät bröd och avsluta med frukt eller annan efterrätt.

Tallriken ser annorlunda ut för dig som idrottar

Om du lever familjeliv med tonåringar kan det ibland vara svårt att hinna med att tänka på allt, att varje dag skapa en komplett måltid enligt tallriksmodellen. MittVal FAMILJ är ett komplement till vardags som innehåller lagom mängd med vitaminer och mineraler. Allt familjen behöver i en enda burk. För dig som har mindre barn som är aktiva t.ex. på fotbollsplanen, hästryggen och vid skolbänken är MittVal BARN ett utmärkt komplement till kosten.

Du kanske lever ett aktivt liv eller har tonåringar som tränar mycket och är i ständigt behov av välfyllda tallrikar. Då är MittVal SPORT ett bra sätt att få i sig vitaminer och mineraler som det kan råda brist på vid träning.

Senaste uppdatering  2020-04-02

Du är på väg att lämna Mittval.se

Denna länk tar dig till en webbplats där Viatris integritetspolicy inte gäller. Du är själv ansvarig för dina interaktioner med denna webbplats.