Kategorier

Blogg om kost och näring

Jag heter Emma Martner och är Legitimerad Dietist sedan år 2014. Mat och hälsa är två komplexa begrepp och världar som länge intresserat mig och jag insåg snabbt att jag hade hamnat på rätt utbildningsbana den där hösten år 2011. Med åren har jag blivit ännu mer medveten om vilken stor betydelse maten har ur ett helhetsperspektiv; för vår kropp, för att må bra psykiskt och fysiskt, för att orka träna och för att prestera.


Emma Martner,Leg. Dietist
Emergi Kost och hälsa

KATEGORI: Livsmedel , Vitaminer och mineraler

I Mejerihyllan

Utbudet i mejerihyllan har växt enormt senaste årtiondet och konkurrensen om hyllplats är stenhård. Kanske kan denna avdelning kännas lite som en djungel? Vi tar en titt i hyllan och du får svar på några vanliga frågor.;

Läs mer

KATEGORI: Livsmedel , Hälsa

VARDAGSTIPS

Höst och vardag igen. Har du kommit in i rutinerna? Hur får vi till de där goda vanorna som vi vet kroppen mår bra av – i praktiken?;

Läs mer

KATEGORI: Träning och motion , Hälsa

Ladda för lopp!

Hösten är här och det innebär också högsäsong för löplopp. Tjejmilen och Lidingöloppet för att nämna några. Låt maten vara en pusselbit som maxar din ork och prestation. Här kommer några enkla råd för dig som motionär.;

Läs mer

KATEGORI: Träning och motion , Hälsa

Håll balansen – vätska vid träning

Sommartider och förhoppningsvis varmt sommarväder. Det ger ett ökat vätskebehov som ibland kan upplevas utmanande. Vätska är nödvändigt för vår överlevnad och vätskebalans är av stor vikt för vårt välbefinnande. Vätskan reglerar kroppstemperatur, syretransport och transport av hormoner och näringsämnen till muskler och organ. Den vuxna människokroppen består av 50–60 % vätska. Det dagliga vätskebehovet är 2-3 liter i vila och vi får i oss ungefär hälften via maten. Vid träning ökar vårt vätskebehov och hur mycket beror på faktorer som träningspassets längd och intensitet, omgivande temperatur, luftfuktighet och typ av kläder eller utrustning.;

Läs mer

KATEGORI: Hälsa , Livsmedel

Goda semestervanor

Sommar, semester och kanske inte samma rutiner som vanligt. Låt oss slippa onödiga ”semesterkilon” och tankar som ”Efter semestern ska jag…”. Försök i stället att hitta balansen med några tips och råd.

;

Läs mer

KATEGORI: Vitaminer och mineraler , Hälsa

Bärfrossa!

Svensk sommar innebär högsäsong för alla bär som finns i vårt land. Hur bra är dem? Vad innehåller dem? Hur kan vi äta dem? Vi sätter de goda bären i fokus.

;

Läs mer

KATEGORI: Recept , Hälsa

Glasstider!

Sommartider och glasstider. Här kommer tre glassiga, smoothiebaserade och busenkla recept att testa fyllda av smak och bra bränsle.

;

Läs mer

KATEGORI: Hälsa , Livsmedel

Att äta utifrån dig!

En trend som har synts i sociala medier en tid är att kändisar, influencers och privatpersoner delar med sig av en dags matintag, ”What I eat in a day”. Hur kan vi förhålla oss till detta?

;

Läs mer

KATEGORI: Recept , Livsmedel

Somrig färskpotatissallad

Det är väl få livsmedel som är så förknippat med svensk sommar som färskpotatis? Vi tittar närmare på den lilla knölen och bjuder på ett recept på en härlig färskpotatissallad till sommarens grillat.

;

Läs mer

KATEGORI: Recept , Livsmedel

Vårkänslor – i luften och i maten

Visst blir vi lite gladare och piggare av längre dagar, ljusare tider och vårtecken i naturen? Ta med detta till tallriken! Färg gör inte bara måltiden finare och mer lockande, utan ofta godare och mer näringsrik. Win win med andra ord.

;

Läs mer

Du är på väg att lämna Mittval.se

Denna länk tar dig till en webbplats där Viatris integritetspolicy inte gäller. Du är själv ansvarig för dina interaktioner med denna webbplats.