Kategorier

Blogg om kost och näring

Jag heter Emma Martner och är Legitimerad Dietist sedan år 2014. Mat och hälsa är två komplexa begrepp och världar som länge intresserat mig och jag insåg snabbt att jag hade hamnat på rätt utbildningsbana den där hösten år 2011. Med åren har jag blivit ännu mer medveten om vilken stor betydelse maten har ur ett helhetsperspektiv; för vår kropp, för att må bra psykiskt och fysiskt, för att orka träna och för att prestera.


Emma Martner,Leg. Dietist
Emergi Kost och hälsa

KATEGORI: Recept , Livsmedel

Vårkänslor – i luften och i maten

Visst blir vi lite gladare och piggare av längre dagar, ljusare tider och vårtecken i naturen? Ta med detta till tallriken! Färg gör inte bara måltiden finare och mer lockande, utan ofta godare och mer näringsrik. Win win med andra ord.

;

Läs mer

KATEGORI: Protein , Livsmedel , Vitaminer och mineraler

Påsk och ägg i fokus

Påsktider och det äts mer ägg än någon gång annars. Under påskveckan fördubblas äggkonsumtionen. I sin praktiska förpackning har ägget inte bara sin plats på påskbordet utan är smidigt att ta med som mellanmål eller ha i matsäcken. Men hur är det egentligen med kolesterol och ägg? Och hur kan ägget förenkla vår matvardag?

;

Läs mer

KATEGORI: Hälsa , Barn

Barn och socker- hur ska vi tänka?

Den söta smaken ligger oss naturligt nära hjärtat. Modersmjölken är i sig väldigt söt och vi har en förkärlek för det söta rent historiskt. Så det är inte konstigt att både barn och vuxna gillar den söta smaken. I dagens samhälle med ett nästintill obegränsat utbud av söta- och energirika drycker och livsmedel är detta en utmaning för folkhälsan. Att få med sig goda matvanor redan som barn lägger en bra grund för hälsa och goda vanor senare i livet. Så hur kan vi tänka gällande barn och socker?

;

Läs mer

KATEGORI: Hälsa

Den där viktiga sömnen…

När vi pratar om matvanor och rörelser bör vi också prata om pusselbiten sömn. Men vad har sömnen med din hälsa och dina matvanor att göra? Kanske betydligt större påverkan än du tror…

;

Läs mer

KATEGORI: Hälsa , Livsmedel

Fruktfest!

Frukt och bär är fantastiskt – fulla av smak, näring och fibrer som är bra för vår kropp. Många skulle må bra av att öka sitt intag av frukt och bär. Men kanske är det inte den där bruna bananen eller lite halvledsna äpplet som blivit kvar i fruktkorgen som får oss att jubla och äta det på direkten. Hur gör vi det festligt och lockande?

;

Läs mer

KATEGORI: Livsmedel , Vitaminer och mineraler

Närings- och hälsopåståenden – vad är okej?

Har du tänkt på hur mycket information det finns på livsmedelsförpackningar vi köper hem? Kanske tittar vi inte så noga när vi köper samma yoghurtpaket som vi alltid brukar. Det kan också upplevas svårt att tolka all information. För tillverkarna finns tydliga regler för vilken information som måste finnas med. Att skriva ut påståenden som gäller näring eller hälsa är inget krav men något många tillverkare väljer att göra. Det kan vara ”Innehåller järn” eller ”Återhämtning” Vad gäller där?

;

Läs mer

KATEGORI: Livsmedel , Hälsa

Vad gör de små skillnaderna i längden?

I tidningsrubriker gällande mat, vikt och hälsa handlar det ofta om ”quick fix” och mycket kan tolkas som att det är stora förändringar som krävs för att uppnå bättre hälsa, bättre matvanor eller hälsosam vikt. Men hur hållbart är ”quick fix” och stora förändringar i längden? Det är sällan den bästa vägen att gå, som du kunnat läsa i tidigare inlägg. Men hur stor skillnad gör egentligen de där små stegen?

;

Läs mer

KATEGORI: Träning och motion , Livsmedel

Råd för ökat energiinta

I informationsflödet nås vi av mängder av kostråd för viktminskning och minskat energiintag. Att välja hälsosamt handlar om att utgå från dina behov. Vi har en stor utmaning i samhället med övervikt och fetma och ett enormt utbud av energität mat. Trots det så kan utmaningen handla om det motsatta, att få i sig tillräckligt med energi.
;

Läs mer

KATEGORI: Livsmedel , Hälsa

Välj nordisk mat

Medelhavsmaten har under lång tid använts som referens för hälsosam mat. Det innebär inte att vi måste välja mat från Medelhavet utan snarare om att välja medelhavslik mat. Vi kan uppnå samma hälsosamma matmönster med en grund baserat på nordiska livsmedel.
;

Läs mer

KATEGORI: Recept , Mellanmål

Älskade pannkaka!

Pannkakor är en klassisk rätt älskad av många. Runt om i världen finns många varianter på pannkakor. I Sverige görs klassiska pannkakor på vetemjöl, ägg och mjölk och de görs både som tunna pannkakor och som ugnspannkaka. De serveras till lunch, som sopptillbehör, som mellanmål, till lyxiga frukostar och som utflyktsmat. Hur kan vi göra den klassiska pannkakan ännu bättre och godare?
;

Läs mer

Du är på väg att lämna Mittval.se

Denna länk tar dig till en webbplats där Viatris integritetspolicy inte gäller. Du är själv ansvarig för dina interaktioner med denna webbplats.