Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Älskade pannkaka!
Pannkakor är en klassisk rätt älskad av många. Runt om i världen finns många varianter på pannkakor. I Sverige görs klassiska pannkakor på vetemjöl, ägg och mjölk och de görs både som tunna pannkakor och som ugnspannkaka. De serveras till lunch, som sopptillbehör, som mellanmål, till lyxiga frukostar och som utflyktsmat. Hur kan vi göra den klassiska pannkakan ännu bättre och godare?

Den klassiska svenska pannkakan är inte ett optimalt livsmedel rent näringsmässigt med fiberfattiga kolhydrater i form av vitt mjöl som ger en relativt snabb blodsockerpåverkan och tillför begränsat med näring. Det innebär inte att vi aldrig kan äta vanliga pannkakor. Vi glömmer förbud och fokuserar på helhet och balans. Det handlar om mängder och frekvens. I vissa sammanhang passar den klassiska pannkakan bättre än i andra sammanhang. I ett återhämtningsmål för snabb återhämtning efter konditionsträning kan klassiska pannkakor och ett glas mjölk vara en jättebra måltid som ger snabba kolhydrater och protein.
Då pannkakor gärna återkommer ofta i många hem, kanske inte minst hos barnfamiljer finns det anledningar att också testa andra varianter av pannkakor där små förändringar kan ge stora näringsmässiga skillnader. Genom att byta ut vetemjöl mot havremjöl så får vi en pannkaka full av fullkorn och fibrer, mer näring och lägre blodsockerpåverkan. Havremjöl kan köpas färdigt i butiken eller kan du göra det själv genom att mixa havregryn. Det fungerar fint att byta ut vetemjöl mot samma mängd havremjöl.
Nedan hittar du några goda recept att testa!
Pannkakor med havre och bär
Klassiska tunna pannkakor med havre som bas. Ät som frukost, mellanmål eller utflyktsmat. Eller varför inte fylla dem med matiga tillbehör och servera som crepes?
- 4 ägg
- 6 dl mjölk
- 3 dl havremjöl
- En nypa salt
Vispa ägg, mjöl, salt och hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken. Stek tunna pannkakor med matfett på medelhög värme i stekpanna. Servera med valfria tillbehör. Goda och bra exempel:
- Mosad banan och keso
- Frysta, tinade bär och kvarg/keso/turkisk yoghurt
Amerikanska havrepannkakor med stekta äpplen
- 2 ägg
- 2,5 dl filmjölk (eller valfri mjölk)
- 2,5 dl havremjöl (mixade havregryn)
- 1 msk bakpulver
- 1,5 msk socker
- En nypa salt
Vispa ägg och filmjölk. Blanda i övriga ingredienser och rör till en tjock smet. Stek plättar i stekpanna med lite fett. Skiva äpplen tunt. Strö över kanel. Stek några minuter i stekpannan. Servera pannkakorna med stekta äpplen och turkisk yoghurt/keso.
Ugnspannkaka med potatis och cottage cheese
Ugnspannkaka är smidig och enkel vardagsmat som vispas ihop på några minuter och sköter sig själv i ugnen. Här är en matig variant som ger mer långvarig mättnad och mer näring.
- 5 dl mjölk
- 2 dl havremjöl eller vetemjöl
- 1 tsk salt
- 3 Ägg
- 250 g cottage cheese/keso
- 500g potatis
- Rapsolja
- Rårörda lingon
- Vitkål och morötter
- Sätt ugnen på 200°.
- Vispa ihop hälften av mjölken med mjöl och salt till en slät smet. Vispa ner resten av mjölken, ägg och 1 dl keso.
- Skala och riv potatisen grovt. Rör ner den i smeten.
- Häll smeten i smord långpanna och grädda i mitten av ugnen 30–35 min.
- Servera med resterande keso, rårörda lingon och gärna en råkostsallad på strimlad vitkål och rivna morötter. Stekta äpplen och bacon är också gott till.

Foto: Emma Martner
MUV-2022-0004