Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Lucka 9 - Anna-dagen och fisk i fokus
Anna-dagen och enligt gammal sägen är det dagen då lutfisken ska läggas i blöt för att hinna blir klar till jul. Jag hoppas över det men bjuder på annan fiskinspiration till veckans måltider. Fisk är en bra del i en hälsosam kost och tillför bra fetter och mycket näring. Fet fisk som lax, sill och makrill ger omega3 och innehåller gott om vitamin D. Många skulle må bra av att lägga till mer fisk i maten vi äter, ät gärna 2-3 gånger per vecka.

Har du svårt att få inspiration eller lust för att äta fisk och skaldjur oftare? Prova att laga nya rätter av fisk, en god fiskmåltid kan vara så mycket mer än stekt fisk och kokt potatis. Några tips:
- Gör biffar eller burgare av lax eller torsk. Skär fisken i bitar och mixa i en matberedare med ägg, kryddor och ströbröd eller motsvarande alternativ. Stek och servera med bröd, mos eller rostade rotfrukter.
- Fisktacos! Skär valfri fisk i bitar och krydda med spiskummin, paprika och lime eller färdig kryddmix. Stek snabbt i kuber och servera som tacos.
- Ugnsbaka en hel laxsida med toppad med pesto eller skivad citron och dill. Servera med valfria tillbehör.
- Gör en god pastasås eller fiskgryta som toppas med skaldjur som musslor eller räkor.
Välj bra fisk när du köper fisk, titta efter miljömärkning.

Foto: Emma Martner
MUV-2020-0010_SE_november