Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Ät mer färglatt: Laga en god ”bowl” med asiatisk touch
Olika typer av ”bowls” har blivit ett populärt sätt att äta. Det är ett jättebra sätt att få in mer grönsaker i måltiden och kan lätt anpassas efter individ, tycke och smak. Kanske vill du börja äta mer vegetariskt men vet inte var du ska börja? Här är en rätt som enkelt görs vegetarisk eller där en animalisk proteinkälla blir som ett tillbehör och inte spelar huvudroll. Genom att välja svenskt fullkornsalternativ till ris, svensk kål och frysta grönsaker blir rätten mer klimatsmart. Ärthummus är god som röra till många andra rätter eller som pålägg.

Recept:
3 dl valfritt ris exempelvis havreris, basmatiris, svart ris, fullkornsris
150 gram rödkål
150g fryst, tinad mango i bitar
250 gram broccoli
½ paprika eller 1 morot
Färsk bladspenat, ca 70 gram
Lime eller pressad limesaft
100 gram naturellacashewnötter (kan uteslutas)
Valfri proteinkälla: stekta ägg, stekta kycklingbitar, bönor/kikärter, stekt tofu, rökt lax, stekta laxkuber
Dressing:
1,5 msk sesampasta/tahini
1,5 msk soja
1 msk pressad lime
½ msk honung
1 msk ingefära
1 dl havregrädde eller kokosmjölk
Hummus på gröna ärter:
250 gram frysta ärter
3 msk olja
½ msk pressad lime eller citron
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk fryst persilja
Salt, peppar
- Koka ris enligt anvisningen på förpackningen. Håll varmt.
- Strimla rödkål tunt och pressa över lime.
- Hacka paprika eller morot.
- Koka broccolin ca 3 minuter, låt den ha tuggmotstånd kvar.
- Rosta cashewnötter i torr stekpanna med en nypa salt tills nötterna får fin färg. Passa noga.
- Dressing: Mixa ingredienserna till dressingen.
- Tillaga valfri proteinkälla eller använd rester av proteinkälla.
- Hummus: Koka frysta ärter. Skölj kallt och mixa med övriga ingredienser. Späd med vatten om tunnare konsistens önskas.
- Servera ris, rödkål, paprika, mango, cashewnötter, proteinkälla i olika skålar så att var och en kan göra sin ”bowl”. Toppa med dressing och ärthummus.

Foto: Emma Martner
MUV-2021-0001_januari