Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Bärfrossa!
Svensk sommar innebär högsäsong för alla bär som finns i vårt land. Hur bra är dem? Vad innehåller dem? Hur kan vi äta dem? Vi sätter de goda bären i fokus.

Det finns gott om näringsrika godsaker - jordgubbar, blåbär, hallon, vinbär, björnbär och lingon. De svenska bären innehåller massor av smak och näring och det finns inget behov av att köpa exotiska ”superbär” från andra sidan jorden som ofta säljs dyrt. Generellt sett så har bär ett högre näringsinnehåll än frukt. Bären innehåller bland annat en del fibrer, vitamin C, folat och kalium. Mängder varierar mellan olika bär. Jordgubbar har ett högre innehåll av järn och folat än andra bär medan svarta vinbär ligger i topp gällande vitamin C.
Bär har också ett högt innehåll av antioxidanter. Det finns olika typer av antioxidanter men de har gemensamt att de ”städar i kroppen” genom att ta hand om överskottet av skadeverkande ämnen, så kallade fria radikaler. Vi behöver en liten mängd fria radikaler men en hög mängd ger så kallad oxidativ stress som skadar celler och vävnader. Mängden fria radikaler ökar vid stress i form av rökning, sjukdom eller hård träning.
Vissa näringsämnen, exempelvis vitamin C, vitamin E och selen, fungerar som antioxidanter. I bär och i vissa andra livsmedel hittar vi bioaktiva ämnen som också fungerar som antioxidanter, som antocyaniner och flavonider. Röd, orange, blå och lila färg i bär och grönsaker speglar ett högt innehåll av antocyaniner. Ett högt intag av dessa har kopplats till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom och diabetes typ 2.
Bären är goda som de är. Här kommer några tips för att få in mer bär i dina matvanor:
- Toppa yoghurt eller fil med bär eller mixa ned i en smoothie. Detta ger mycket smak och näring och är ett klart bättre alternativ än sockrade bär- och fruktyoghurt vi hittar i butiken.
- Keso eller kvarg med bär är ett enkelt och mättande mellanmål
- Gör salladen extra lyxig och färgrik genom att toppa med färska blåbär, hallon eller jordgubbar.
- Låt färska eller frysta bär koka med havregrynsgröten.

Foto: Emma Martner
MUV-2022-0012-June