Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Barn och socker- hur ska vi tänka?
Den söta smaken ligger oss naturligt nära hjärtat. Modersmjölken är i sig väldigt söt och vi har en förkärlek för det söta rent historiskt. Så det är inte konstigt att både barn och vuxna gillar den söta smaken. I dagens samhälle med ett nästintill obegränsat utbud av söta- och energirika drycker och livsmedel är detta en utmaning för folkhälsan. Att få med sig goda matvanor redan som barn lägger en bra grund för hälsa och goda vanor senare i livet. Så hur kan vi tänka gällande barn och socker?

Att kunna lagra energireserver i kroppen och ”passa på” att äta när det finns mat har varit en viktig överlevnadsstrategi i historien. Därifrån kommer en förkärlek för det feta och söta. Fett ger mycket energi och är en smakbärare medan den söta smaken var en vägledare för oss då giftiga saker ofta smakade surt, beskt och bittert. Det söta triggar vårt belöningssystem.
Vad är socker?
Socker är en kolhydrat och egentligen ett samlingsnamn för olika typer av sockerarter som glukos, sackaros, fruktos och laktos. Det vi i dagligt tal kallar för socker när vi pratar om vitt socker (och liknande produkter) är sackaros. Socker debatteras flitigt och framställs ofta som något giftigt. Vi behöver skilja på naturligt förekommande socker och tillsatt socker. Mjölk, yoghurt, frukt och bär är exempel på mat som innehåller naturligt socker. Dessa livsmedel innehåller också mycket näring. Rent socker och produkter med mycket tillsatt socker som läsk, saft och godis ger däremot mycket energi men väldigt lite näring. Dessa brukar lite slarvigt uttryckas som ”tomma kalorier”. Det kan också finnas mycket tillsatt socker i produkter som yoghurt, flingor och bröd.
Hur ser det ut?
Flera olika rapporter och konsumtionsundersökningar visar att vi idag har ett högt intag av söta drycker och livsmedel, både barn och vuxna. Utbudet och konsumtionen har stigit de senaste årtiondena. Dagens intag hos barn och vuxna på gruppnivå överstiger klart de nuvarande nordiska näringsrekommendationerna om att max 10 procent av den energi vi äter ska komma från tillsatt socker. Konsumtionen är högre hos barn och unga än hos vuxna. En färsk vetenskaplig genomgång från EFSA (Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten) slår fast att det finns ett linjärt samband – desto högre intag av tillsatt socker, desto större risker för ohälsa. Tydligast samband för tillsatt socker i form av läsk. Socker i drycker är extra lurigt då det inte ger samma mättnadskänsla som när vi äter något och det ger lättare ett för högt energiintag.
Hur kan vi då göra i praktiken?
Vad kan du och jag göra för att begränsa sockerintaget hos oss själva och hos barn? I panik kan en del börja utesluta frukt, bär, grönsaker och mjölkprodukter i jakt på att utesluta socker. Detta är fel väg att gå, låt näringsrika livsmedel finnas kvar. Att äta kaka, godis eller glass ibland finns det också plats för i en bra helhet.
- Barn gör som vi gör! Säger du som vuxen att naturell fil är för sur eller tar en kaka som mellanmål, kommer barnen sannolikt gå i samma spår.
- Muta eller trösta inte små barn med sötsaker. Barn lär sig snabbt…
- Begränsa mängden sötsaker hemma. Finns det kex och kakor lättillgängligt i skåpen så är det lätt att vi äter det mer eller oftare.
- Skapa bra rutiner kring sötsaker – lördagsgodis/fredagsmys eller vad som passar er. Gör detta till något festligt och trevligt.
- Mer smakar sällan bättre. Köp hem mindre förpackningar av läsk, godis och snacks även om butikerna försöker locka oss till större inköp.
- Välj vatten som måltidsdryck. Gör det lite extra festligt med skivor av apelsin/citron/lime eller frysta bär. Du kan också välja kolsyrat vatten. Vid intag av läsk, servera i små glas och köp mindre förpackningar. Vid val av läsk och söta drycker kan det vara fördelaktigt att välja sockerfria alternativ (som i stället är sötade medsötningsmedel), framför allt vid regelbundet intag. I grunden är det också viktigt att lära oss att allt inte måste smaka sött för att vara gott.
- Blir det ofta mycket sötsaker hos mor- eller farföräldrar? Vi vill många gånger visa vår uppskattning och generositet genom mat, inte minst genom det söta. Vid besök en gång i månaden blir det inga problem men om det sker ofta kan det bli stora mängder totalt. Försök skapa en gemensam syn på sockerintag i familjen.
- Hitta andra festliga fika- och mellanmålsalternativ. Frukt och bär är något vi gärna kan äta mer av. Fruktsallad, fruktspett, smoothie, glass på frysta bananer och bär är några exempel.
- Utgå från naturella mejeriprodukter, bröd och müsli med lågt sockerinnehåll samt frukt och bär i sin naturliga form i vardagen.
- Skär ned frukt eller lägg i tinade, frysta bär i naturell yoghurt och fil vid frukosten. Mixa en smoothie på mjölk eller naturell yoghurt, banan och bär. Båda förslagen är utmärkta alternativ som utbyte från en sötad fruktyoghurt.
- Titta efter nyckelhålsmärkning av bröd, müsli och flingor
- Se till att det finns bra mellanmålsalternativ hemma. Färsk frukt, frysta bär, yoghurt, mjölk samt bra val av bröd, müsli och flingor
- Undvik förbud och pekpinnar. Skapa rutiner, sätt gränser och skapa tillsammans en balans.

Foto: Emma Martner
MUV-2022-0007-April