Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Lucka 12 - Bröd i fokus
Bröd är och har varit en basvara under lång tid. Det har sin plats i vardagen men också vid jul. Ofta i form av ett mörkt vörtbröd. Mörkt bröd måste väl vara ett bättre val än ljust? Det är en vanlig föreställning gällande bröd. Den mörka färgen förknippas med grovt bröd, fullkorn och fibrer. Men här räcker det inte att titta på färgen, utan här behöver vi kolla på ingrediensförteckningen, där störst alltid står först. Sirap tidigt i ingredienslistan ger ett sött bröd och kan också vara förklaringen till en del bröds mörka färg. Lite sötning är näring för jästen men större mängder är inte nödvändigt för att få ett gott bröd. Så välj bröd med omsorg:

- Titta på innehållsförteckningen. Välj ett där fullkornsmjöl eller rågmjöl står först eller tidigt i listan och socker/sirap står långt ned.
- Titta på näringsinformationen. Välj ett bröd med max 5 gram socker per 100 gram.
- Titta efter nyckelhålsmärkning
Eller gillar du att baka bröd? Det kan vara en avkopplande sysselsättning och går att göra avancerat och väldigt enkelt, alltifrån surdegsbröd till filmjölkslimpa. Här kommer ett recept på en julkryddad filmjölkslimpa. Den kan enkelt göras glutenfri, välj då glutenfri mjölmix och glutenfritt havremjöl.
2 dl havregryn
1 dl valfria frön
2 tsk bikarbonat
3 dl havremjöl
2 dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix
1 msk pepparkakskrydda
1 finriven morot eller äpple
4,5 dl filmjölk
1/2 dl sirap
Blanda de torra ingredienserna. Rör i riven morot/äpple, fil och sirap. Klicka ut i smord form 1,5 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50-60 min. Ta gärna ut brödet ur formen efter 50 min och grädda utan sista minuterna för att få en bättre yta på brödet. Låt svalna.

Foto: Emma Martner
MUV-2020-0010_SE_november