Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Lucka 13 - Det gula guldet
Luciadag och det gula guldet är lite extra i rampljuset. Saffran är en exklusiv krydda som hör julen till. Den ger inte bara god smak utan också fin färg. Har du tänkt på hur mycket vi äter med ögonen? Lite extra färg på tallriken genom exempelvis grönsaker eller bär förhöjer vilken måltid som helst. Både med näring, färg och smak. Dukning och val av tallrik spelar också roll. Vit fisk, potatis och vit sås gör sig exempelvis inte så bra på en vit tallrik. Piffar du upp med kokta ärter och rivna morötter får vi en annan upplevelse av samma tallrik.

På tal om saffran, förutom i lussebullar ger det god smak till maträtter som fiskgryta och risotto. Eller varför inte testa denna enkla variant på ostkaka som dessutom är rik på protein?
Ostkaka med bär
1 dl mandel/havregryn
3 ägg
500 gram keso
1 dl mellanmjölk
2 msk socker
½ påse saffran (eller 2 tsk vaniljsocker)
Smör/olja till formarna
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa mandel eller havregryn. Vispa äggen lätt. Rör ner keso, mjölk, socker, saffran och mandeln i äggen. Fördela smeten i 6 smorda portionsformar (eller 1 stor).
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter tills kakan stannat och fått fin färg. Servera med bär eller sylt samt yoghurt, kvarg eller vispad grädde.

Foto: Emma Martner
MUV-2020-0010_SE_november