Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
En het potatis
Sommartider och färskpotatistider. Finns det något godare till sommarens middagar? Nykokta till grillmåltiden eller till matjessillen. Kokta och kalla till goda potatissallader. Visst vattnas det i munnen? Men potatis, det är väl DÅLIGT?? Potatisen har under lång tid varit en av våra viktigaste basvaror men har på senare år fått utstå en del dåliga rykten. Påståenden som att det skulle vara en viktbov, vara näringsfattig eller innehålla dåliga kolhydrater.


Processade potatisprodukter som pommes frites etc har lågt näringsinnehåll och innehåller mycket energi. Pommes frites ger 3-4 gånger så mycket energi som kokt potatis (per 100gram). Så det bör hamna i kategorin mat att äta mer sällan.
Vanlig kokt potatis innehåller dock bra med C-vitamin, kalium och B6. Mycket näring sitter i skalet så behåll gärna det och tvätta bara potatisen noga före användning. Genom att lägga i potatisen i kokande vatten istället för att lägga den i kallt vatten för kokning behålls också mer näring. I färskpotatis finns också mer folat – ett B-vitamin som behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar.

Potatis mättar bra samtidigt som det har ett lågt energiinnehåll. Därför finns det ingen anledning att vara rädd för potatisen. Har du mål om begränsat energiintag och viktnedgång är det då bättre att minska mängd av feta och energirika såser.
Jämförelse kolhydrater (kokt vikt, Per 100 gram)
Potatis 16-17 g
Pasta 27-28 g
Ris 25-27 g
För dig som har ett högt kolhydratbehov, t ex vid träning är detta bra att känna till. Portionen behöver därför vara större eller lägg till bröd/knäckebröd för att komma upp i större kolhydratmängd.
Fem snabba tips med potatis:
- Rårakor med rå, riven potatis blir snabbt en enkel lunch eller middag.
- Omelett med överbliven kokt potatis gör omeletten mer mättande.
- Kokt färskpotatis, rucola, äpple, fransk senap och vinägrett blir snabbt en god potatissallad till sommarens middagar.
- Kall, kokt och skivad färskpotatis gör sig fint på knäckebröd.
- Stek överbliven kokt potatis med rester av grönsaker och valfri proteinkälla (färdig kyckling, överbliven skinka, tillagad fisk eller bönor blir snabbt en god pytt.