Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
En smart matvardag
Hur kan vi då skapa hållbara, bra vanor i praktiken? Vad kan vi göra mer av? Häng med i detta och kommande 6 temainlägg!

Del 1 – Mera grönt!
Grönsaker och rotfrukter är något många skulle må bra att äta mer av. Så istället för förbud, se över vad du kan lägga till i din kost. Hur kan du få in mer grönsaker? Vi äter ju även men ögonen, och för det har färgglada grönsaker en viktig roll.
Gemensamt för grönsaker och rotfrukter är att de har ett lågt energiinnehåll men högt näringsinnehåll. De är också en betydande källa till fibrer. Du väljer med fördel olika sorter och färger och anpassa dina val efter säsong. Rekommendationen för intag av grönsaker, rotfrukter, frukt och bär är ett halvt kilo, 500 gram, per dag. Det kan låta mycket men med flera intag under dagen så är det fullt realistiskt. Börja med att försöka se grönsaker som en del av måltiden och inte bara garnityr.
Hur kan du då få in mer grönsaker i din vardag?
- Fyll frysen med frysta grönsaker som broccoli, gröna ärter, spenat, blomkål och wokgrönsaker. Näringsrika och klimatsmarta alternativ där du inte behöver tänka på säsong.
- Låt fryst broccoli koka med pasta eller potatis sista minuterna, låt wokgrönsaker steka med kycklingen eller blanda ner fryst spenat i grytor. Krångla inte till det.
- Ha alltid morötter hemma. En hållbar och näringsrik grönsak som är lätt att tycka om. Skär upp stavar att knapra på till middagen, eller vid akut hunger även under matlagningen. Prova att riva morot grovt och blanda med bitar av apelsin.
- Kål är också en hållbar grönsak att ha hemma. Gör en stor skål sallad med strimlad kål och vinägrett som håller sig fräsch flera dagar i kylen.
- Lägg grönsaker på mackan. För mer färg, näring och smak. Äter du smörgåsmåltid till huvudmåltid, glöm inte att lägga till grönsaker och frukt både på mackan och vid sidan om.
- Färdiga påsar salladsblad och olika blandningar är ett smidigt och enkelt alternativ för grönsaker till måltiden.
- Tre grönsaker räcker gott för en god sallad. Men det kan vara så mycket mer än sallad, tomat och gurka. Prova exempelvis rödkål-spenat-apelsin eller vitkål-morot-äpple.
- Servera grönsaker i olika skålar som vid en tacomåltid, kan vara extra uppskattat av små skeptiker.

Foto: Emma Martner
MUV-2021-0005