Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Lucka 10 - Från huvudroll till biroll
Vi behöver se mat ur ett helhetsperspektiv och både tänka på hälsa, ekonomi, smak, miljö och klimat. Kött har en stor miljöpåverkan och det finns flera vinster med att minska sin köttkonsumtion. Att minska sitt intag av rött kött och charkprodukter till förmån för mer grönt ger flera hälsovinster exempelvis minskad risk för vissa typer av cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar. Vid minskat intag av charkprodukter minskar också saltintag vilket är positivt.

Genom att se köttet mer som ett tillbehör och inte en huvudingrediens kan vi lockas att göra nya, spännande rätter av grönt, baljväxter och rotfrukter och mängden kött kan minskas och ha en biroll i måltiden.
Vi kan också välja kött med omsorg. Välj mindre mängd men mer hållbart producerat kött där det också tas hänsyn till djurens mående. Detta gör du genom att välja miljömärkt kött som naturbeteskött, ekologiskt eller klimatceritficerat kött.
Vid traditionell julmat spelar kött en huvudroll med kött i flera olika former. Fundera:
Behövs verkligen alla köttalternativ? Kan vi välja ut de vi tycker är godast?
Kan vi välja mer hållbara alternativ av dessa rätter?
Hur får vi in mer grönt på julbordet?
Att välja mat för hälsa och miljö innebär inte att vi måste välja bort något helt, utan att anpassa mängder – mer av något och mindre av något annat. På bilden syns viltfärsbiffar, havreris och rödkålssallad.

Foto: Emma Martner
MUV-2020-0010_SE_november