Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Gör din egen müsli!
Müsli är en bra basvara att ha hemma till frukost och mellanmål. Det är enkelt att göra sin egen müsli eller granola och det blir väldigt gott. Med ett basförråd av gryn, fröer och torkad frukt har du snabbt en sats nyrostad müsli. På köpet får du koll på innehållet och kan styra exempel sockermängd. Här är mitt basrecept som går att variera efter smak och vad du har hemma.

Müsli – recept
Müsli är en bra basvara att ha hemma till frukost och mellanmål. Det är enkelt att göra sin egen müsli eller granola och det blir väldigt gott. Med ett basförråd av gryn, fröer och torkad frukt har du snabbt en sats nyrostad müsli. På köpet får du koll på innehållet och kan styra exempel sockermängd. Här är mitt basrecept som går att variera efter smak och vad du har hemma.
2 liter havregryn
6 dl frön och nötter (ex 2 dl solroskärnor, 2 dl pumpakärnor, 2 dl mandel)
2 dl kokosflingor
1 msk kanel
½ msk kardemumma
½ dl rapsolja
½ dl vatten
3 msk honung
4 dl torkad frukt ex russin och aprikoser
Blanda de torra ingredienserna i en stor skål. Rör ihop olja, vatten och honung och rör ner i grynblandningen. Lägg ut på två plåtar med bakplåtspapper. Rosta i ugnen på 175 grader, ca 30 minuter. Rör om några gånger under tiden och passa så att det inte bränns. Ta ut och låt svalna. Blanda sedan med torkad frukt. Mängden torkad frukt kan minskas, ökas eller uteslutas beroende på hur du vill ha din müsli. Mer torkad frukt ökar müslins innehåll av energi och kolhydrater.

Foto: Emma Martner
MUV-2020-0002_SE_Oktober