Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Gröt – frukost full av fullkorn
Havregrynsgröten. Denna enkla måltid på gryn och vatten är ett utmärkt exempel på en god frukostvana. Men blir du inte mätt av gröt? Eller tycker att det känns rätt tråkigt? Ta del av dietistens råd och tips.

I en tid med kraftigt ökade matpriser kanske vi blir mer benägna att titta efter prisvärda och näringsrika måltider. Att göra gröt på havregryn med ett kilopris på 15–20 kr är ett sådant exempel. Havregryn och rågflingor består till 100% av fullkorn och har därmed flera positiva hälsoeffekter. Det ger mycket näring för pengarna helt enkelt.
Varför är det så bra med fullkorn?
Fullkorn innebär att hela kornet är med vilket ger både mer fibrer, vitaminer och mineraler jämfört med enbart delar av kornet. Ett högt intag av fullkorn har visat sig ge minskad risk att utveckla diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdom.
Rekommendationen idag är 70 gram fullkorn per dag för kvinnor och 90 gram per dag för män. En portion havregrynsgröt eller rågflingegröt på 1 dl gryn ger 35 gram fullkorn.
”Men jag blir inte mätt av gröt”
En portion gröt på en 1 dl havregryn kokt på vatten och serverad med 1,5 dl mellanmjölk ger ungefär 200 kalorier, 30 gram kolhydrater, 9 gram protein och 5 gram fett. Det är alltså en relativt energisnål måltid och det är därför inte konstigt om du upplever att du snabbt blir hungrig igen. Detta går dock att åtgärda på flera sätt:
- Välj en större mängd gryn
- Lägg till ägg för ökat proteinintag. Ät ägg vid sidan om, på en macka eller rör ner ett ägg i slutet av kokningen. Rör ordentligt!
- Toppa med nötter, frön eller nötsmör. Det ger energi, hälsosamma fetter, protein och också en del näringsämnen.
- Toppa med frukt eller bär. Det ger både färg, smak, näring och mer mättnad.
- Som variation till mjölk eller havredryck kan gröten toppas med keso, kvarg eller yoghurt.
Vid nedsatt aptit eller högt energibehov finns ytterligare knep:
- Koka gröten på helt eller delvis på mjölk eller havredryck.
- Lägg till torkad frukt
Havregryn och vatten är ingen smakexplosion. Det går ju också att enkelt åtgärda:
- Rör ned frysta bär eller rivet äpple vid kokning
- Snåla inte med topping enligt tipsen ovan.
- Tillsätt kardemumma eller kanel vid kokning.

Foto: Emma Martner
MUV-2022-0021-Nov
Till sist så bjuds du på ytterligare grötinspiration:
- Morotsgröt. Rör ned finriven morot vid kokning samt kardemumma, kanel och ingefära. Toppa med nötsmör, pumpakärnor och lite hackade torkade aprikoser.
- Äppel- och kanelgröt. Rör ned rivet äpple samt kanel vid kokning. Toppa med hackad mandel och rårörda lingon.
- Blåbärs- och banangröt. Rör ned blåbär vid kokning. Toppa med skivad banan och pumpakärnor.
- Banan- och jordnötsgröt. Mosa ned banan med grynen vid kokning. Toppa med osötat jordnötssmör.

Foto: Emma Martner
MUV-2022-0021-Nov