Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Gröt i andra former
Havregrynsgröt är en stående vana på många frukostbord dagligen. Och det är kanske inte så konstigt – enkelt, billigt, gott och bra bränsle. Men ibland kan det ju vara uppskattat med lite variation. Vad sägs om en bakad havregrynsgröt med blåbär en kylig höstmorgon? Blir enkelt både en lyxig helgfrukost och färdiga portioner att bara värma för kommande vardagsmorgnar. Gröt i lyxförpackning helt enkelt. Eller varför inte en så kallad ”mug cake” som snabb frukost eller mellanmål i mikron? Både innehåller havregryn och ägg vilket ger måltiden en bra grund.

Havregrynsgröt är en stående vana på många frukostbord dagligen. Och det är kanske inte så konstigt – enkelt, billigt, gott och bra bränsle. Men ibland kan det ju vara uppskattat med lite variation. Vad sägs om en bakad havregrynsgröt med blåbär en kylig höstmorgon? Blir enkelt både en lyxig helgfrukost och färdiga portioner att bara värma för kommande vardagsmorgnar. Gröt i lyxförpackning helt enkelt. Eller varför inte en så kallad ”mug cake” som snabb frukost eller mellanmål i mikron? Både innehåller havregryn och ägg vilket ger måltiden en bra grund.

Foto: Emma Martner
Bakad havregrynsgröt med blåbär (6-8 portioner)
5 ½ dl havregryn
1 dl pumpakärnor ( eller grovhackade nötter)
3/4 dl honung eller farinsocker
1/2 tsk vaniljsocker
½ tsk kardemumma
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
2 ägg
5 ½ dl havredryck
3 dl frysta blåbär (kan bytas ut mot 2 äpplen i tunna klyftor)
1 tsk potatismjöl
½ dl russin
Topping:
3 msk honung
1 msk rapsolja
2 dl pumpakärnor
1 dl havrekärnor
1 dl solroskärnor
Smörj en ugnssäker form (ca 20*30) eller flera mindre med rapsolja.
Blanda havregryn, pumpakärnor, honung, vaniljsocker, kardemumma, salt och bakpulver i en skål. Vispa ihop ägg och mjölk.
Blanda frysta blåbär med potatismjöl. Blanda sedan blåbär, russin och havreblandningen direkt i formen. Häll över äggblandningen.
Blanda alla ingredienser till toppingen och fördela i formen.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader, ca 30 minuter – tills den är gyllenbrun och känns torr.
Mikrokaka med äpple ”mug cake” 1 mugg
1 dl havregryn
1/2 rivet äpple eller päron
1/2 msk råsocker/honung
1 ägg
1/2 tsk bakpulver
Kanel
Rapsolja
Smörj en kopp med olja. Blanda ingredienserna i muggen och rör ordentligt. Sätt in i mikron ca 2,5 minut. Stjälp upp på en tallrik och ät med yoghurt/kvarg/keso.