Lucka 5 - Helgdessert

Helg och vad sägs om en efterrätt? Får det plats med efterrätter, desserter och fika i bra matvanor? Bra matvanor handlar inte om enstaka livsmedel eller måltider, utan om en helhet och balans. Så visst finns det plats för dessert eller sötsak ibland, på toppen av en näringsrik grund.


Energi- och näringsinnehåll i desserter kan också variera stort med tanke på exempelvis socker- och fettinnehåll. Denna dessert baseras på bär, yoghurt och kvarg vilket gör att den innehåller bra med näring och mindre fett och socker än en del andra desserter.

Pepparkakscheesecake i glas, 4 glas

2 dl valfria frysta bär (ex björnbär/hallon/blåbär/granatäpplekärnor)
10 pepparkakor 
2 dl naturell kvarg (eller 150 gram mager färskost) 
2 dl turkisk yoghurt 
1 tsk vaniljsocker 
1 msk honung 

Gör så här:

Tina bären. Blanda yoghurt och kvarg med vaniljsocker och honung.  Krossa pepparkakorna. Varva pepparkakor, yoghurtblandningen och bär i fina glas. Servera!

Foto: Emma Martner

MUV-2020-0010_SE_november


Grönkålen är en av vintersäsongens grönsaker här i Sverige, fylld med massor av näring. Grönkål är rik på bland annat fibrer, kalcium, kalium, folat och vitamin C.

Älskade citrustider. Clementin, satsumas och apelsin – deras bästa tid är nu. Ät som de är, lägg i yoghurt och fil eller toppa en sallad. Citrusfrukter är rika på vitamin C. Blir det någon skillnad på att äta hel frukt eller dricka juice? Hel frukt ger mer fibrer och mättnad så välj helst det.

December och julmånad. Överallt syns och pratas det om jul. Flera livsmedel kommer i specialvarianter med julens smaker. Exempel är mejeriprodukter, bröd och godis. Många av dessa produkter innehåller inte bara extra smak utan också extra socker.

December och jul på ingång. En månad av förväntan, glädje och mys eller mest stress och press? Du kan välja. I en mörk årstid och i en värld påverkad av pandemi behöver vi ljus och glädje mer än någonsin. Tänd ljus och njut. Se över din att-göra-lista. Vilka ”måsten” kan du ta bort? Hur får du ett bra förhållningssätt och strategi kring julens klappar, mat och pynt där du undviker onödig stress? Vad ger och tar energi? Bra frågor att reflektera kring.