Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Ladda för lopp!
Hösten är här och det innebär också högsäsong för löplopp. Tjejmilen och Lidingöloppet för att nämna några. Låt maten vara en pusselbit som maxar din ork och prestation. Här kommer några enkla råd för dig som motionär.

Dagarna före ett lopp är den huvudsakliga träningen genomförd och det handlar främst om att ge förutsättningar för en fräsch, återhämtad kropp med en pigg knopp. Desto längre loppet är – ju större betydelse har en bra uppladdning och ett välfyllda depåer av kolhydrater. Välj mer fullkornsbröd, müsli, frukt, pasta, ris och bulgur. Ät mat du är van vid för att förebygga magbesvär. Var extra noga med att fylla på med energi och näring regelbundet.
Många gör misstaget att äta en extra stor frukost ett par timmar före loppet och det kan då kännas tungt i magen när det väl är dags för start. Fyll därför hellre på lite mer i samtliga måltider sista dygnet. Fortsätt välja främst näringsrik mat. Inför längre lopp där kolhydratdepåer är av stor betydelse är det dock smart att också blanda med mer lättillgängliga kolhydrater som juice, torkad frukt och ljusare bröd.
Vid start senare på förmiddagen kan du äta en ordentlig frukost 3–4 timmar före och sedan fylla på med något litet, exempelvis banan eller yoghurt, 30–60 minuter före start.
PlaneraSka du resa till loppet dagen före eller samma dag? Hur påverkar det dina måltider? När ska du äta på loppdagen? Kommer det vara varmt så du behöver tänka extra på vätska? En bra planering gör att du slipper slösa onödig energi på att fundera kring mat och måltider och ger bättre förutsättningar för bra val. Pastasallad och matiga smörgåsar är bra måltider som passar för resa.
Under loppetIntag av vätska och eventuell energi under loppet påverkas av loppets längd och yttertemperatur. För lopp under 45 minuter kan du klara dig utan vätska och energi om du ser till att ha en god status före start. Vid längre lopp behövs både vätska och energi. Ett rimligt vätskeintag är 4–6 dl per timme. Lättillgänglig energi får du genom sportdryck eller gel. Var noga med att testa dessa på träning före så att du vet att magen tolererar dem.
I målTrött och nöjd i mål! Fyll på med vätska och energi så snart efter loppet som möjligt för att främja återhämtning.

Foto: Emma Martner
MUV-2022-0019-Sept