Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Lika men ändå olika
Små förändringar i vår kost kan göra stor skillnad. Som dietist jobbar jag många gånger med råd för kostförändringar kopplat till specifikt syfte. Beroende på om målet är att förändra vikten, optimera träning eller för att äta mer hälsosamt kan dessa förändringar se olika ut. Ett viktigt perspektiv är att det ska fungera för individen i vardagen och vara hållbart i längden. Många gånger är vi människor lite otåliga och önskar ”quick fix”, oavsett mål. Då är det lätt att göra drastiska förändringar i maten man brukar äta. Detta gör det ofta svårare att få den nya vanan hållbar i längden. Så idag vill jag visa hur små förändringar kan göra stor skillnad.

Smoothie

Foto: Emma Martner
Smoothie är ett enkelt och snabbt mellanmål eller del av frukost som kan ge ett bra intag av frukt, bär och grönsaker. Beroende på vad vi stoppar i dem så gör det stor skillnad på energiinnehåll
Smoothie A:
1,5 dl frysta bär
½ banan
2 dl mjölk 1,5%
¾ dl naturell kvarg, 0,2%
Smoothie B:
1,5 dl frysta bär
1 banan
2 dl mjölk 1,5%
¾ dl naturell kvarg, 0,2%
½ dl havregrynp
1,5 msk jordnötssmör
Innehåll:
237 kcal
16 gram protein
4 gram fett
33 gram kolhydrater
Innehåll:
506 kcal
24 gram protein
18 gram fett
59 gram kolhydrater
Knäckebröd
Ett annat vardagsexempel är dessa knäckebröd med ost. Om vi tar en skiva ost på brödet eller 3 skivor ost och en extra skiva direkt i munnen får vi stor skillnad på energiinnehåll.

Foto: Emma Martner
Knäckebröd A
1 knäckebröd av råg
5 gram matfett 75% fett
1 tunn skiva ost 28% (10 gram ost)
Knäckebröd B
1 knäckebröd av råg
5 gram matfett 75% fett
4 tunna skivor ost 28% (40 gram ost)
Innehåll:
111 kcal
4 gram protein
7 gram fett
8 gram kolhydrater
Innehåll:
260 kcal
13 gram protein
15 gram fett
17 gram kolhydrater
Dessa exempel belyser hur små förändringar i vardagen kan göra stor skillnad i längden. Det är lätt att tro att alternativ A här är bäst då det innehåller mindre mängd energi. Det är det bästa för många men för en del är de andra alternativen bättre om behovet är att öka energiintag. Valen beror alltså på behov, mål och syfte som diskuterades ovan.
MUV-2020-0003_SE