Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Lucka 11: Pepparkaksbollar
Något sött till fika i helgen? Här får du ett enkelt och gott recept på pepparkaksbollar. Prova till fikat eller använd som energipåfyllning vid mellanmål på språng eller före och efter träning.

Pepparkaksbollar, cirka 10 stycken
- 10 urkärnade dadlar
- 3 msk vatten
- 1 msk kakao
- 1 msk pepparkakskrydda
- 1 msk flytande matfett eller rapsolja
- 2 dl havregryn
Kokos att rulla bollarna i.
Mixa dadlar, vatten, kakao och pepparkakskrydda till en massa. Tillsätt matfett och havregryn och mixa tills du får en deg. Forma bollar och rulla sedan i kokos. Förvara kallt.
Hur är det att baka med dadlar i stället för socker? Dadlar är ju också kolhydrater och innehåller mycket sockerarter. Vitt socker innehåller 100 % sockerarter och inga näringsämnen. Dadlar innehåller cirka 60 % sockerarter. De innehåller dessutom små mängder av flera näringsämnen och 7 % fibrer. Detta görs att socker från dadlar tas upp lite långsammare i kroppen även om de fortsatt ger mycket energi (kalorier). Dadlarnas konsistens gör att de förutom sötma också ger konsistens och det behövs inga större mängder annat fett för att få bra konsistens i bakverk, som dessa bollar.
Det handlar inte om att utesluta något eller om antingen eller. Socker är inget gift och vi kan fortsatt äta vanligt socker i mindre mängder. Njut av dina tillfällen. Och så kan dadlar och annan torkad frukt användas som sötning för variation.

Foto: Emma Martner
MUV-2021-0028