Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Lucka 14 – Med socker och sötningsmedel i fokus
Jultider och det säljs mängder med julmust. Med eller utan socker. Socker och sötningsmedel är ett ständigt laddat ämne i kostdebatten. Vad ska du välja? Hur kan du tänka?

Socker är egentligen ett samlingsnamn för flera olika sockerarter. Sockerarter finns naturligt i livsmedel, exempelvis i frukt och i mejeriprodukter, men kan också finnas tillsatt. Hur kan du veta om det är tillsatt socker i produkter? Det får du reda på genom att läsa ingredienslistan. Det kan gå under flera olika beteckningar i listan, bland annat socker, sackaros, glukos, glukos-fruktossirap och dextros.
Mat och dryck med tillsatt socker ger mycket energi och lite näring och därför finns det flera anledningar att begränsa intag. Rekommendationen från nordiska näringsrekommendationer, NNR, är att max 10 procent av den energi vi äter bör komma från tillsatt socker och det får gärna vara lägre också. Vanligt socker är inget ”gift” för kroppen och kan självklart finnas med i en bra helhet men kan bidra till för högt energiintag och ett sänkt näringsintag vid hög konsumtion. En annan utmaning är att många av dessa livsmedel heller inte mättar så bra, vilket gör det lätt att äta eller dricka mycket. Ett praktiskt exempel på temat är läsk, som till största delen består av socker och vi får inte samma mättnadskänsla vid dryck som vid mat vi behöver tugga. En halv liter läsk i Sverige idag innehåller mellan 17-18 sockerbitar. Förutom sötsaker finns en del andra vanliga livsmedel som kan innehålla mycket tillsatt socker och som vi kanske inte tänker på, exempelvis: flingor, yoghurt, müsli och bröd. Gällande livsmedel vi väljer dagligen är det klokt att se över innehåll.
Sötningsmedel då? Till sötningsmedel räknas sockeralkoholer och sötningsmedel som framställts kemiskt eller kommer från växter. Dessa får enbart tillsättas till lättprodukter och till livsmedel utan tillsatt socker, exempelvis i lättyoghurt, lightläsk och tuggummi. Exempel på vanliga sötningsmedel är aspartam, sukralos, steviolglykosider och xylitol. En del av dessa sötningsmedel är helt energifria medan andra sötningsmedel, som sockeralkoholer, innehåller energi men i mindre mängd jämfört med socker. De sötningsmedel som är tillåtna i dagens livsmedelsindustri är noga kontrollerade och bedöms inte ha några negativa hälsoeffekter. Vanliga påståenden är att sötningsmedel ökar sötsug eller gör oss hungriga men detta har inte bevistas i studier.
Vad ska du då välja? I grunden handlar det om det fina, svenska ordet lagom. I en hälsosam kost finns det plats för lite socker och sötsaker och inget vi behöver förbjuda. Välj dina tillfällen och njut av dem. Se över dina vardagliga val av bröd, mejeriprodukter, flingor och müsli och välj produkter med låg sockerhalt. Vid val av söta produkter finns det inget rätt eller fel att välja produkter med socker eller sötningsmedel. Det handlar hela tiden om helhet, mängder och frekvens. Vid val av läsk gör vi stor skillnad energi- och sockermässigt genom att välja lightläsk. Detta kan vara av särskild stor betydelse i vissa sammanhang, som vid diabetes typ 1 eller vid behov att begränsa energiintag.

Foto: Emma Martner

Foto: Emma Martner
MUV-2021-0029