Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
LuckLucka 15 – Matglädje, med barn i fokus
Bakom dagens lucka gömmer sig temat mat och barn. Goda matvanor och matglädje är viktiga delar för hälsa och välmående. Kunskap om grundläggande näringslära och om matens betydelse för hälsa och prestation är en viktig grund för ett sunt förhållningssätt till mat och för att göra smarta matval. Hur gör vi då för att skapa goda matvanor och matglädje hos våra barn? Genom att få med sig goda vanor tidigt i livet lägger vi en bra grund för hälsa och goda vanor även senare i livet. Du som vuxen är deras viktigaste förebild i denna fråga och den guide de behöver för att hitta rätt i det som kan upplevas som en djungel. Några tips och råd för matglädje med fokus på yngre barn:

- Se till att matbordet är en trevlig miljö. Städa undan, duka fint och håll en trevlig ton mot varandra. Matplatsen är inget bra ställe för konflikter för att locka till ätande och matglädje.
- Servera alltid grönsaker. Det skapar en bra vana tidigt, även om barnet inte äter av grönsakerna varje gång. Prova att servera olika grönsaker i små skålar så att barnet kan plocka själv. Det kan locka mer än en blandad sallad.
- -Ät tillsammans! Visa att du äter och att du tycker om maten. Då kan det upplevas lättare att testa nya smaker.
- Belöna inte med mat. Då kan ätandet kopplas till prestation och krav. Om du exempelvis försöker muta med något sött efter att barnen ätit upp grönsaker kan barnet tolka det som att grönsaker är något läskigt och hemskt.
- Trösta inte med mat. Trösta med kärlek och närhet.
- Prata om mat på ett positivt sätt. Uppmuntra till nyfikenhet. Vad smakar maten? Vilken färg har den? Vad gör maten i kroppen?
- Ett bra utbud av näringsrika mellanmål lägger grunden för regelbundenhet, matglädje och energi. Frukt, naturella mejeriprodukter, frysta bär, nyckelhålsmärkta flingor eller müsli, knäckebröd och grovt bröd lägger en bra grund. Smoothie på naturell yoghurt eller mjölk, bär, banan och lite havregryn mixas snabbt till ett gott och festligt mellanmål eller frukost.
- Undvik förbud. Låt sötsaker vara något festligt som äts då och då men inte varje dag.
- Ta med barnen i köket! Det kan bli kladdigt och stökigt, men att få vara med och laga maten väcker ofta nyfikenhet och glädje. Det kan också göra det mer lockande att testa nya smaker.
- Servera varierad mat. Låt barnen smaka nya rätter och livsmedel men se till att det finns något på bordet som barnen gillar. Uppmuntra att smaka.
- Plockmat är ofta uppskattat. Att servera annan mat som vi serverar tacos kan göra det roligt för barnet att ta det som den vill ha och också våga testa nytt.
Vad är ditt bästa tips?

Foto: Emma Martner
MUV-2021-0029