Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Lucka 16 – Att piffa till vardagen
Har du tänkt på vad som påverkar vår smakupplevelse? Vi äter med alla sinnen och synen och lukten står för en stor del av vår upplevelse. Detta brukar vi uppleva extra tydligt om vi exempelvis är förkylda. Många gånger dukas det fint till fest och på helgen. Det är ju dock vardagsmaten som står för den huvudsakliga delen av våra måltider. Att se till att maten innehåller mycket färg ökar inte bara chansen för att maten innehåller mer näring och smak utan också att den ser mer lockande ut. Det ska ju vara trevligt att äta! Att servera kokt torsk med kokt potatis och vit sås utan grönsaker på en vit tallrik blir ingen fantastisk upplevelse för synen. Genom att lägga till kokta ärter, riven morot och kanske byta tallrik kan vi få en helt annan bild av måltiden. Testa själv! Hur vi serverar maten kan vara extra betydelsefullt för personer med dålig aptit.

Hur ska jag hinna göra maten fin i veckorna när jag inte vill lägga massor av tid i köket? Det fina är att det inte behöver vara svårt alls. Det handlar i grunden om att göra medvetna val och ta till enkla knep. Några tips:
- Tänk på tillbehören! Rårörda lingon, kokta ärter, rödbetor, inlagd gurka, strimlade morötter, en klick grön pesto…små saker kan göra mycket för både smak och färg.
- Lägg något grönt på mackan. Att toppa smörgåsen med grönsak är en bra vana men gör ju också att smörgåsen ser lite godare ut. Variera mellan exempelvis tomat, paprika, gurka, skivat päron, rucola, groddar och krasse.
- Frysta eller färska kryddor tillför måltiden färg och en känsla av lyx och fräschör. Frysta örter är ett billigt och klimatsmart sätt att säkra tillgång året om.
- Tänk på tallrik och underlägg. Försök skapa kontraster.
- Maxa salladen! Välj färgrika grönsaker i säsong för att göra färgstarka och goda sallader som tillbehör till måltiden. Ett annat enkelt sätt är att rosta valfria rotfrukter och grönsaker med potatis så får vi mer färg, näring och smak.
- Slänger du upp maten på tallriken eller tar du några sekunder att lägga upp medvetet? Några sekunder kan spela stor roll.
- Frukt och bär som topping på fil och yoghurt har många positiva effekter.

Foto: Emma Martner

Foto: Emma Martner
MUV-2021-0029