Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Lucka 17 – Sill!
I dagens lucka lägger vi fokus på en av juvelerna på julbordet - sillen! Här hittar vi mycket näring, fin fettkvalitet, omega-3 fett och vitamin D. De två sistnämnda är ämnen många av oss skulle må bra att äta mer av. Sillen är dessutom en bra proteinkälla. Inlagd sill kan kategoriseras som bra snabbmat och något vi gärna kan äta året om.

Genom att välja miljömärkt sill (MSC-, ASC- eller KRAV-märkt) gör du ett medvetet och bra val av proteinkälla för miljö och klimat. Det har också betydelse vilken fiskemetod som har använts och sillen har fiskats. I Världsnaturfondens, WWF:s, fiskguide hittar du ytterligare rekommendationer för sill samt information om miljösmarta val av annan fisk. För dig som är gravid, ammande, barn eller kvinna i fertil ålder behöver fisk från Östersjön och vissa insjöar begränsas till att ätas max 2-3 gånger per år. Detta beror på högre halter miljögifter.
På många julbord har sillen en självklar plats. Inlagd sill finns med mängder olika smaksättningar. Kanske den klassiska senapssillen eller löksillen? Eller varför inte testa nytänkande smaker som exempelvis ingefära, lime, chili, apelsin, pepparrot. Det går också att göra egna sillinläggningar. För att enkelt och snabbt göra egna sillinläggningar med dina val av smaker finns färdig inläggningssill.
”Men är det inte mycket socker i inlagd sill?”
Inlagd sill innehåller en del socker då det har en konserverande förmåga. Den största mängden socker finns dock i lagen och den äter vi ju sällan i stora mängder.
Varför begränsa sill till jul och midsommar?
Ett par burkar sill har lång hållbarhet och är perfekt att ha hemma i kylen för bra och snabba
måltider året om. Några exempel:
- Matjessill, potatis, gräddfil, grönsaker
- Grovt bröd med ägg och sill, grönsak
- Sallad med kokt kall potatis, grönsaker, ägg, inlagd sill
- ”Bowl” med ris/havreris/bulgur, kål, mango, ärter, broccoli och inlagd sill. Rätten kan toppas med pressad lime och soja.

Foto: Emma Martner

Foto: Emma Martner
MUV-2021-0031