Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Lucka 18 – Ät med gott samvete
Marknadsföring är en väsentlig del vid försäljning av livsmedel eller vid framtagande av exempelvis kokböcker och recept. Ofta kan det dyka upp fraser som ”Glassen du kan äta med gott samvete” eller ”Nyttigt julgodis utan dåligt samvete”. Men ska vi ha dåligt samvete för att vi äter ett specifikt livsmedel eller viss typ av mat?

Utbudet av matvaror idag är enormt vilket kan göra att det upplevs svårt att göra bra val. Det kan skapa en osäkerhet och förvirring. Vi människor behöver förenkla vår verklighet för att inte drunkna i alla intryck vi möts av. Därför har vi också en tendens att vilja sortera saker, exempelvis livsmedel, i kategorier. Ofta talas det om ”nyttig” och ”onyttig” mat. Men vad är det egentligen?
Olika livsmedel innehåller olika mängder energi, näring, fibrer, socker, fett, protein med mera. Det finns livsmedel som vi vet har många positiva hälsoeffekter som många skulle må bra att äta mer av:
- Grönsaker, frukt, bär
- Baljväxter
- Nötter, frön
- Fisk och skaldjur
- Fullkorn
- Större andel omättat fett
Enligt nordiska näringsrekommendationer som antagits som de officiella kostråden i Sverige finns det också många hälsovinster med att minska vissa livsmedel:
- Socker
- Salt
- Alkohol
- Rött kött och charkprodukter
Det handlar alltså om att ha ett hälsosamt matmönster – en helhet med mycket näring och lagom med energi utifrån individuella behov. I en bra helhet finns det även plats för ”det lilla extra” och allt vi äter måste inte vara perfekt sammansatt eller 100% näringsrikt. Det handlar återigen om mängder och frekvens. Därför är det viktigt att zooma ut och se helheten och inte fastna i detaljer. Att skapa massor förbud och stämpla livsmedel som ger oss ”dåligt samvete” är sällan hållbart och det främjar inte heller matglädje. Vi kan äta allt, men inta alltid. Mat handlar om både näring och njutning så glöm det här med dåligt samvete.

Foto: Emma Martner
MUV-2021-0031