Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Lucka 21 – Enkla tilltugg och smårätter i juldagarna
Dagar av jul och förhoppningsvis en del ledighet ligger för dörren. Smårätter och snacks passar fint som en del av julbordet, vid mingel, som snacks eller som förrätt. Här kommer lite tips på enkla och goda tilltugg och smårätter till jul och nyår.

- Rågknäcke med färskost och röd eller svart rom. Bryt knäckebröd i bitar. Bred på ett lager naturell färskost. Toppa med röd eller svart rom/kaviar.
- Grönkålschips. Klipp grönkål i bitar. Massera in lite olja. Lägg ut på plåt och strö över flingsalt. Prova också att smaksätta med chiliflakes eller pressad citron.
- Sillsnittar. Blanda ihop hackad inlagd sill eller matjessill med rödlök och finhackat äpple. Tillsätt en del naturell kvarg och en del valfri crème fraiche eller yoghurt. Smaksätt med fryst dill, salt, peppar och citron. Bred ut röran på knäckebröd eller rågbröd.
- Rödbetor med ädelosttopping.Använd färdigkokta rödbetor eller koka själv. Dela de kokta rödbetorna i klyftor eller halvor. Blanda ädelost på tub eller smulad ädelost/grönmögelost med naturell färskost. Lägg en klick topping på rödbetorna.
- Chokladdoppad frukt. Smält valfri choklad. Skala och klyfta apelsiner och clementiner. Dela bananer i bitar. Skölj vindruvor. Doppa frukten i den smälta chokladen. Strössla eventuellt över kokos eller nötter precis efter att du har doppat frukten i chokladen. Lägg på fat och låt stelna i kyl eller frys. Vid förvaring i frysen får du en glassliknande känsla när du äter dem.
- Grönsaksstavar med dipp. Skär upp olika grönsaker, exempelvis morötter, gurka, paprika och blomkål i stavar eller buketter. Blanda en dippsås på gräddfil, turkisk yoghurt eller valfri fraiche med valfria kryddor.
Njut av en riktigt god jul och nyår!

Foto: Emma Martner

Foto: Emma Martner

Foto: Emma Martner
MUV-2021-0031