Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Lucka 22 – Svinnsmart
En viktig del i att äta hållbart och miljömässigt är att minska matsvinnet, då det slängs en hel del mat i onödan. En tredjedel av den mat som produceras i världen äts inte upp. Matsvinn sker i hela livsmedelskedjan men en stor del sker i hemmen och många gånger slängs maten helt i onödan. I svenska hushåll slängs omkring 19 kilo ätbar mat per person och år. I jultider lagas och serveras ofta mycket mat vilket kan leda till mer matsvinn. Hur kan du minska det?

Att tänka på livsmedelshygien vid jul minskar både risken att bli magsjuk och minskar matsvinnet. När maten serveras på buffé som vid ett julbord kan det vara svårt att beräkna hur mycket som går åt. Några tips:
- Använd mindre uppläggningsfat och fyll på efterhand. Då står maten heller inte framme onödigt lång tid i rumstemperatur.
- Ta hellre om mat än att fylla tallriken och inte orka äta upp det
- Kyl ned maten som inte ska ätas direkt.
- Håll koll i kylskåpet! Sätt rester synligt så att de inte försvinner långt bak i kylskåpet. Kanske kan du ha en ”ät snart”-hylla i kylskåpet?
- Gällande produkter med bäst-före märkning så är detta en vägledning för dig som konsument men många gånger håller maten flera dagar till. Lukta och smaka i stället för att enbart gå efter datummärkning.
- Frys in maten som du inte kommer äta närmaste dagarna. Strimlad julskinka kan frysas in i plastpåsar och användas till pasta, sallad, pizza, gratäng eller paj.
Vad gör du då om du har mycket rester av julmaten kvar men har tröttnat på julmaten? Gör nya rätter!
- Fyll tortillabröd med grönsaker, skinka/lax/ägg och du har matiga och goda wraps!
- Mycket grönkål i kylskåpet? Gör en grönkålspasta!
- Koka havreris, matgryn eller bulgur och gör en matig sallad tillsammans med rester av exempelvis lax, sill och ägg.
- Wok, soppor och grytor är andra bra rätter som kan varieras mycket och där rester är mycket användbara.
I vardagen kanske en del livsmedel slängs utan att vi är så medvetna om det. Några tips:
- Bruna bananer och annan frukt som börjar bli mjuk och övermogen passar jättebra att använda i smoothie direkt. Du kan också skiva frukten, lägga i fryspåsar och frysa in för att ta fram till smoothie vid senare tillfällen.
- Utnyttjar du hela grönsaken? Använd även stammen på exempelvis broccoli och blomkål. Skiva tunt och använd i grytor eller wok.
- När enbart äggvitan eller äggulan ska användas – spara resten av ägget. Äggula kan användas till majonnäs, aioli och såser. Båda delarna kan komplettera äggrätter som omelett, äggröra och ugnspannkaka.
Vad kan just du göra för att minska matsvinnet?

Foto: Emma Martner

Foto: Emma Martner
MUV-2021-0031