Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Lucka 8: Fisksoppa
Fisk och skaldjur innehåller mycket näring och fina fetter som vi mår bra av. Feta fiskar som lax, sill och makrill ger oss de viktiga omega-3 fetterna och vitamin D. Skaldjur och musslor är magra proteinkällor som bland annat innehåller vitamin B12, selen och jod. Så här i vintertider passar en värmande fisksoppa extra bra? Det fina med fisksoppor är att de går snabbt att laga, kan varieras mycket och serveras både som snabb vardagsmat och som en fin helgmiddag.

Grunderna för en god fisksoppa:
Kryddor: En god fisksoppa behöver bra smaksättning och kan varieras i massor. Saffran och curry är bra smakkombinationer med fisk. Börja med att fräsa vitlök, tomatpuré och valfria kryddor i olja i en stor gryta.
Rotfrukter och grönsaker: Fyll på soppan med bitar av rotfrukter och grönsaker. Välj själv bland exempelvis morot, palsternacka, potatis, rotselleri, kålrot, fänkål, stjälkselleri och paprika. Låt soppan koka tills rotfrukterna är mjuka.
Fisk och skaldjur:
Använd lax, torsk eller annan vit fisk och skär i kuber. Använd gärna två olika sorter för mer smak. Lägg i fiskbitarna i slutet när soppan är klar och låt sjuda ett par minuter tills fisken är tillagad. Räkor och musslor gör sig också fint i soppan, lägg på vid servering.
Smaka av: Salt, peppar, citron, persilja, dill – krydda upp soppan så den smakar extra gott.
Tillbehör: Toppa med aioli, en klick yoghurt eller majonnäs och servera med bröd.
För att göra bra val av fisk, välj miljömärkt fisk. Det finns många fisksorter som är säkra att äta men vissa sorter från vissa hav och insjöar kan innehålla högre halter miljögifter. Läs mer om detta på Livsmedelsverkets hemsida.

Foto: Emma Martner

Foto: Emma Martner
MUV-2021-0028