Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Lucka 9: Mer grönt!
Mer grönsaker, frukt och bär! Det är det många som vet att det är bra och näringsrika livsmedel som många skulle må bra att äta mer av. Det ger vitaminer, mineraler, antioxidanter, fibrer och det ger oss många positiva hälsoeffekter. Men hur får vi till det i praktiken?

- Lägg till frysta bär i naturell yoghurt, gröt eller i flingor med mjölk. Eller gör en smoothie.
- Färsk frukt är också gott att lägga i yoghurt, fil, gröt eller i flingor med mjölk.
- Ta med frukt i väskan som mellanmål.
- Gör du matlåda till kommande lunch? Lägg då frysta grönsaker direkt i matlådan så blir de bra tillagade när du sedan värmer matlådan.
- Dryga ut grytor och soppor med rivna eller hackade rotfrukter och grönsaker.
- Ha alltid frysta grönsaker hemma, enkelt att ta fram.
- Lägg grönsak på smörgåsen. Det gör ju också mackan lite mer färgglad och lockande.
- Testa nya sorter! Kanske köper du ofta samma grönsaker? Ta en ordentlig titt i grönsaksdisken och våga köpa någon ny grönsak att testa.
- Variera grönsakerna. Koka, riv, servera färska, woka, ugnsbaka eller gör nya salladskombinationer.
- Servera grönsaker i olika skålar som vid en tacomåltid. Uppskattas kanske lite extra av barn. Flera sorter kan få oss att äta mer grönsaker.
- Gör en god fruktsallad till mellanmål, fika eller efterrätt. Använd gärna säsongens frukt och bär.
Det är ju inte bara för hälsan grönsaker, frukt och bär ha en viktig funktion. Vi äter ju till stor del även med ögonen och här kan vi förgylla maten med mycket färg. Det klassiska julbordet innehåller relativt lite färg. Prova att ställa dit en färgglad sallad, exempelvis den nedan.
- Färgglad vintersallad:
- Rödkål
- Färsk grönkål
- Röd paprika
- Apelsin
- Granatäpplekärnor, färska eller frysta
- Valnötter
- God olja och vinäger
- Valfria kryddor
Strimla rödkål. Hacka grönkål och paprika. Skala apelsin och skär i mindre bitar. Lägg upp allt på ett stort fat. Toppa med valnötter och granatäpplekärnor. Ringla över god olja och vinäger. Salladen kan också smaksättas med örtkryddor eller genom att använda fransk senap, honung och lite pressad apelsin i en vinägrett med olja och vinäger.

Foto: Emma Martner
MUV-2021-0028