Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Måste det vara dyrt att äta bra?
I början av året är det många som vill se över sin ekonomi och hälsa lite extra. Det finns en del förutfattade meningar att det måste vara dyrt att äta bra och hälsosam mat. Men så behöver det inte vara. Läs dietistens råd och hitta ditt sätt.

Livsmedelsbranschen är en enorm marknad som omsätter stora summor pengar och det finns många aktörer. Genom skicklig marknadsföring kan vi lockas att köpa mer än vi tänkt oss och också andra varor än vi tänkt från början. Vissa livsmedel kallas ibland ”superfoods” och vi kan lockas att köpa exempelvis dyra, exotiska bär eller frön som påstås vara extra näringsrika. Många gånger finns jämnvärdiga produkter i vårt basutbud av livsmedel som då är betydligt billigare.
Det finns regler för livsmedelsföretag att följa gällande märkning av mat. Märkning och information får inte vilseleda konsumenten. Det kan handla om information om produktens egenskaper, sammansättning, hållbarhet, innehåll eller produktion. Informationen får inte ange att produkten har effekter som den inte har och produkter får heller inte märkas med egenskaper som alla liknande produkter har.
Hur kan vi då göra smarta och medvetna val för att äta bra och hälsosam mat på ett prisvärt sätt?
Dietistens bästa råd:
Minska matsvinn- Att kasta fullt ätbar mat är att kasta pengarna i sjön. Enligt livsmedelsverket så visar siffror på att vi slänger cirka 19 kg ätbar mat per person och år i de svenska hushållen. Vanligast är att frukt, grönsaker och matrester slängs. Några enkla tips:
- Köp inte mer än vad du tror att du gör av med.
- Frys in bruna bananer och annan övermogen frukt och använd i smoothies.
- Lägg ned trötta grönsaker och rotfrukter i soppor och grytor.
- Lukta och smaka på livsmedel. Bäst-föredatum innebär inte att varan behöver vara dålig dagarna efter
- Planera måltider och utnyttja rester
Välj basvaror med fullkorn – Havregryn är ett bra och mycket prisvärt baslivsmedel som produceras mycket här i Sverige. Havregryn är 100 % fullkorn då hela havrekornet används. Rågknäckebröd bakat på enbart rågmjöl, jäst, salt och vatten ger också 100 % fullkorn och billigare än mjuka bröd. Knäckebröd har också en klart längre hållbarhet än mjukt bröd.
Välj mer kål – Grövre grönsaker som vitkål, rödkål och grönkål är mycket användbara grönsaker med god hållbarhet. Jämfört med traditionella salladsgrönsaker så är kål och grövre grönsaker mer näringsrika, billigare och bättre för miljön.
Välj frukt och grönsaker i säsong – Att vara flexibel med sina inköp och anpassa dem till säsong är bra för både plånbok och miljön. Välj mer citrusfrukter och kål på vintern, nyskördade primörer på våren, färska bär och salladsgrönsaker på sommaren och svenska äpplen och päron på hösten. Glöm inte heller frysdisken för grönsaker, frukt och bär. Kanske har du hört uttrycket ”Det är alltid säsong i frysen”?
Minska mängden kött - Att minska mängden kött är positivt för både plånbok, hälsa och miljö. Välj mindre men bättre kött. Tänk på portionsstorlekar och se köttet mer som ett tillbehör än som huvudrollsinnehavare. Dryga ut grytor och såser med grönsaker, rotfrukter och baljväxter.
Ägg är en bra proteinkälla – En fullvärdig proteinkälla i smart förpackning att äta till frukost, mellanmål eller ha som grund i enkla och billiga lunchrätter, exempelvis omelett och ugnspannkaka.
Ät mer bönor och linser – Bönor och linser är billiga och näringsrika livsmedel med bra innehåll av protein och fibrer. Byt ut någon köttmåltid mot vegetarisk måltid baserat på baljväxter eller ersätt en del, exempelvis färsen i köttfärssåsen mot linser. Soppor och grytor är tacksamma och enkla rätter att börja med för att få in mer baljväxter i dina matvanor.
Tänk på förpackningsstorlek - Köp storpack av livsmedel som du sedan kan frysa in i mindre förpackningar, exempelvis kött och kyckling. Köp stora förpackningar av mejeriprodukter och använd mindre burkar för mellanmål i stället för att köpa färdiga mellanmålsprodukter.
Smaksätt själv – Det finns idag ett stort utbud av smaksatta produkter inom olika kategorier av livsmedel. Dessa kostar ofta mer och innehåller dessutom ofta mer socker eller salt. Köp därför naturella produkter och smaksätt själv.
Välj frön som alternativ till nötter - Det finns många positiva hälsoeffekter av förbättrad fettkvalitet och mer omättade fetter som exempelvis olja, frön, nötter och fisk. Frön som solroskärnor och pumpakärnor är klart billigare alternativ än nötter men fortsatt näringsrika.
Minska inköp av sötsaker, läsk och snacks – Frekventa inköp av sötsaker, läsk och snacks som kan upplevas ha en billig prislapp blir också dyrt i längden. Att passera snabbt genom butikens sista del som ofta är fylld av sötsaker och snacks är en bra lösning för både hälsa och plånbok. Välj mindre förpackningar när du köper dessa produkter ur ett hälsoperspektiv.

Foto: Emma Martner
MUV-2022-0004