Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Matiga lunchmackor!
På hemmakontoret, för utflykten, för snabba helglunchen…En bra macka har vi väl alltid tid att fixa? Men hur bra är det att äta macka? Med bra val kan mackan bli en bra och mättande måltid. Läs mer om det i tidigare inlägg.

Tips för att bygga en bra lunchmacka:
- Välj ett bra bröd och variera gärna. Surdegsbröd, bröd med hela korn, tortillabröd etc. Välj fullkorn för mer näring och mättnad.
- Välj matiga pålägg! Ägg, sill, lax, köttbullar, hummus…
- Använd rester!
- Lägg till grönsaker och frukt
Lite inspiration hitta du nedan.
Ägg-och sillmackan
Välj ett fullkornsbröd. Bred på matfett och täck med valfria gröna blad. Skiva kokt potatis och kokt ägg och lägg på. Toppa med några bitar inlagd sill, skivad rökt lax eller överbliven tillagad lax. Picklad rödlök blir pricken över i. Ät gärna extra grönsaker vid sidan om.

Foto: Emma Martner
Wrapen
Ta tortillabröd och fyll på med valfria grönsaker. Lägg till bönor, kikärter, överbliven stekt kyckling, ägg eller annan proteinkälla. Toppa med valfri smaksättning eller dressing, exempelvis hummus, sweetchili-sås eller ajvar relish (grillad grönsaksröra på burk). Du kan också börja med att bre på ett lager färskost på wrapen för extra krämighet.

Foto: Emma Martner
Surdegsrostat med soltorkade tomater
Rosta surdegsbröd. Klipp ett par soltorkade tomater och blanda med keso. Lägg det på mackan tillsammans med gröna blad, skivat päron och balsamvinäger.

Foto: Emma Martner
MUV-2021-0015-Maj