Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
I Mejerihyllan
Utbudet i mejerihyllan har växt enormt senaste årtiondet och konkurrensen om hyllplats är stenhård. Kanske kan denna avdelning kännas lite som en djungel? Vi tar en titt i hyllan och du får svar på några vanliga frågor.

I mejerihyllan kan vi hitta mycket näring och dessa produkter är en betydelsefull källa till kalcium som behövs för skelett och tänder. 2 dl mjölk, fil eller yoghurt ger 30 procent av rekommenderat dagligt intag av kalcium för en vuxen människa (800 mg kalcium). Hårdost är en koncentrerad källa till kalcium och ger drygt 100 mg per skiva. Att välja magra mejeriprodukter ger lika mycket näring men mindre mättat fett vilket är positivt då många skulle behöva minska sitt intag av just mättat fett för hälsans skull.
Sockerfälla?Mjölkprodukter innehåller naturligt förekommande sockerarter i form av laktos, mjölksocker. Idag finns också ett stort utbud av sötad fil och yoghurt där det kan vara så mycket som 7–8 % tillsatt socker. Det motsvarar 6–7 sockerbitar per portion på 2 dl. Satsa därför på naturella produkter och smaksätt själv med frukt och bär. De söta alternativen kan passa som efterrätt eller som återhämtningsmål vid träning. Det är stor skillnad i sockerinnehåll mellan olika produkter så om du vill välja en sötad variant – välj en med mindre mängd socker eller ta hälften sötad och hälften naturell yoghurt.
Välj D-vitaminberikatVitamin D har en viktig funktion för kalkbalans i skelett och tänder och kan vara en utmaning att få i oss tillräckligt av. Våra främsta livsmedelskällor till vitamin D är fet fisk och berikade mejeriprodukter. I Sverige är det krav på att mjölk, fil, yoghurt och motsvarande vegetabiliska alternativ med en fetthalt upp till 3 % ska berikas med 1 mikrogram vitamin D per dl. Rekommenderat intag för barn och vuxna är 10 mikrogram per dag.
Fetare produkter, exempelvis turkisk eller grekisk yoghurt med 10% fetthalt berikas inte. Detsamma gäller kvarg och keso som inte omfattas av berikningskravet då de räknas som färskost.
Mjölkprodukter är också en bra proteinkälla. Det är dock skillnad mellan olika produkter. Mjölk, fil och yoghurt ger 3–4 gram protein per dl medan keso och kvarg ger 10–12 gram protein per dl. Därför kan keso och kvarg passa extra bra som återhämtningsmål efter träning eller som ett proteinrikt mellanmål före läggdags. Dessa finns både naturella och sötade med socker eller sötningsmedel.
Innehåller laktosfritt mindre näring?För laktosintoleranta orsakar vanliga mjölkprodukter magproblem då kroppen inte bryter ned laktos, mjölksockret, fullständigt. Laktosfria produkter innebär att enzym har tillsats för att sönderdela mjölksockret. Dessa produkter har ett likvärdigt näringsinnehåll som vanliga mjölkprodukter.
Prova vegodryckerDå mjölkprodukter kommer från kor som släpper ut metangas som har en negativ klimatpåverkan bör vi ut ett miljöperspektiv inte äta allt för stora mängder mjölkprodukter. Växtbaserade alternativ till mjölkprodukter, exempelvis av havre och soja, är ett miljösmart val. Tänk på att välja berikade produkter även av dessa alternativ för att de ska vara en betydelsefull källa till kalcium och vitamin D.

Foto: Emma Martner
MUV-2022-0019-Sept