Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Müsli och flingor – näringsrik bränslekälla eller sockerfälla?
Vid handling möts vi idag av ett enormt utbud livsmedel, på gott och ont. Hyllan för müsli och flingor kan ibland kanske kännas mer som en djungel. Hur gör vi bra val? Vi kikar närmare på hyllan.

Konkurrensen om hyllplats i butiken är idag stenhård. Den ena müslin efter den andra som försöker sticka ut som godare, mer hälsosam och så vidare…Spannmål har länge varit basen i vår kosthållning och ger oss kolhydrater, fibrer, protein, fullkorn och en hel del näring. Müsli och flingor kan vara en del i den dagliga kosten för en hälsosam helhet. Generellt behöver vi öka vårt intag av fibrer och fullkorn.
Vad ska man då välja? Det finns flera betydelsefulla faktorer att ta hänsyn till.
Fibrer och fullkorn
Fokusera på produkter med en stor andel fullkorn. Havregryn och rågflingor består helt av fullkorn. Genom att titta på innehållsförteckningen där störst står först och välja de alternativ där havregryn, rågflingor eller annat fullkornsmjöl står först gör du ett bra val. Både när det gäller innehåll av fullkorn, fibrer och socker är nyckelhålsmärkningen en bra och enkel guide. I Sverige har vi ett bra odlingsklimat för både råg och havre. Att välja svenskodlade spannmål är positivt ur flera perspektiv.
Socker
Även produkter som marknadsförs som fiberrika kan vara stora sockerfällor. Vissa flingor och musli kan likställas med kakor i sockerinnehåll. Här gör du klokt i att titta på innehållsförteckningen och välja alternativ där socker eller annan sötning finns långt ned i listan. Du får också vägledning genom att kika på näringsvärdestabellen. Här anges den totala mängden socker, både naturligt och tillsatt. Du hittar den totala mängden under "Kolhydrater, varav sockerarter". Idag finns flera osötade alternativ i hyllorna. För flingor med lågt sockerinnehåll är kuddar av råg eller olika havreflingor ofta ett klokt val.
Pris
Kanske har du också lagt märke till stora variationer i kiloproser mellan dessa produkter? Många varianter av müsli ligger på 30–40 kr/kg medan granola och många flingor ofta har ett kilopris över 100 kr/kg. Detta kan vi jämföra med kilopriset på havregryn som ligger mellan 15–20 kr/kg.
Utbudet av just granola har ökat mycket. Vad är egentligen skillnad mellan müsli och granola? Det är helt enkelt att müsli är en "rå" blandning av gryn, frön etcetera medan granola är rostad i ugn med olja och någon sötning.
Ibland kan kilopriset vara lägre på sockerrika och fiberfattiga alternativ. Men tänk på att dessa produkter är oekonomiska ur flera perspektiv även om de är billiga.
Hur kan vi välja mer ekonomiskt?
- - Välj en nyckelhålsmärkt enkel basmüsli. Full av fibrer och fullkorn.
- - Blanda själv havregryn eller basmüsli frön och nötter för mer energi, protein, bra fetter och näring.
- - Prova att rosta din egen granola. Enkelt och prisvärt.
- - Smulat knäckebröd på fil eller yoghurt är ett gott och prisvärt alternativ till müsli och flingor.
- - Variera frukosten med gröt på havregryn eller rågflingor.
Vill du testa göra egen granola? Här kommer ett grundrecept.
Rostad granola:
2 liter havregryn
3 dl havrekärnor
2 dl solroskärnor
2 dl pumpakärnor
1 dl riven kokos
Ev 1-2 dl hackad mandel
2 msk kanel
1,5 msk kardemumma
1 dl rapsolja
½ dl honung
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Blanda alla torra ingredienser. Blanda olja och honung och rör ned. Strö ut blandningen på två plåtar med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i cirka 30 minuter. Rör om ett par gånger under tiden. Låt svalna och blanda sedan eventuellt ned torkad frukt.

Foto: Emma Martner
MUV-2022-0021-Nov