Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Närings- och hälsopåståenden – vad är okej?
Har du tänkt på hur mycket information det finns på livsmedelsförpackningar vi köper hem? Kanske tittar vi inte så noga när vi köper samma yoghurtpaket som vi alltid brukar. Det kan också upplevas svårt att tolka all information. För tillverkarna finns tydliga regler för vilken information som måste finnas med. Att skriva ut påståenden som gäller näring eller hälsa är inget krav men något många tillverkare väljer att göra. Det kan vara ”Innehåller järn” eller ”Återhämtning” Vad gäller där?

Vi ska kunna känna oss trygga när vi handlar – att vi som konsument får ett säkert livsmedel som motsvarar den information vi kan få från förpackningen. Information som alltid ska finnas på förpackningen är:
- Samtliga ingredienser i produkten
- Ämnen som kan orsaka allergi ska synas extra tydligt.
- Bäst-före-datum eller sista förbrukningsdag
- Näringsdeklaration – information om produktens innehåll av energi, kolhydrater, fett, protein etc.
Att skriva ut närings- och hälsopåståenden är inget krav men något som många gör och här kan det vara lite svårare att veta vad som gäller. Detta är ett sätt för producenterna att informera mer om sin produkt men också ett sätt att marknadsföra den som positiv för vår hälsa för att öka dess köpkraft. Här kan det bli en svår balansgång mellan vad som är ok och inte. Det finns gemensamma regler inom EU och alla närings- och hälsopåståenden som skrivs ut måste vara godkända av EU-kommissionen. Det måste finnas klara vetenskapliga bevis bakom påståendet.
Vad är vad?
Ett näringspåstående handlar om produktens innehåll av näring. Exempelvis ”God källa till kalcium”, ”Innehåller järn” eller ”proteinrik”. För att ett näringspåstående ska vara tillåtet måste livsmedlet innehålla en viss mängd av näringsämnet.
Ett hälsopåstående handlar om vilka effekter produktens innehåll kan ha för vår hälsa. Exempelvis ”Järn bidrar till normal syretransport i kroppen”. Ett hälsopåstående kan anges i text eller bild och även vara lite mer diffusa än en tydlig, längre mening.
Vad gäller för ett godkänt hälsopåstående?
- Produkten måste innehålla en viss mängd av ämnet som uppges ge hälsoeffekter.
- Vetenskapligt bevisad effekt.
- Godkänt av EU-kommissionen.
- Det kan också tillkomma krav på ytterligare information som måste finnas på förpackningen i samband med ett hälsopåstående.
- Riktas till den friska befolkningen.
- Det får ej vara påståenden som handlar om att behandla eller lindra sjukdom.
För dig som konsument kan det vara svårt att ta till sig dessa specifika hälsopåståenden. Producenter väljer därför ofta att skriva i enklare ord och ange den specifika effekten som tilläggsinformation. Enkla, allmänna ord som är godkända att kombinera med visst hälsopåstående är exempelvis ”mage” och ”antioxidant”. Det finns även här tydliga regler för hur detta ska gå till.
Hur är det då med ord som aktiv, återhämtning och kraft? Populära ord i dagens hälsodebatt i samhället. Ord som kan ingå i produktnamnet eller i produktinformationen. Nya regler 2022 gör att dessa ord stoppas om det inte finns en förklaring och en bevisad effekt för detta. De orden måste alltså nu också ha ett godkänt hälsopåstående och följa reglerna ovan. Detta för att vi som konsumenter inte ska vilseledas och tro att enbart orden gör att produkten faktiskt är hälsosam.
Grönsaker, frukt och bär har många väldokumenterade effekter och säljs ofta i sin egen naturliga förpackning. Men för andra närings- och hälsopåståenden kan det vara svårare att veta vad som gäller.

Foto: Emma Martner
MUV-2022-0005