Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Nytt år och hållbara vanor
Nytt år, nya möjligheter. Januari och det är en högsäsong för dieter, råd för ”quick-fix” och superlivsmedel. Nyårslöften, som många gånger är orealistiska eller ogenomtänkta, ska nu förverkligas. Detta kan lätt leda till negativ press, stress, känsla av besvikelse och sänkt självförtroende vid misslyckande.

Ett nytt åt kan vara en positiv nystart på flera sätt, men viktigt är att det också blir hållbart. Det ska handla om vanor som vi kan hålla även efter januari. Det ska vara mat som ger näring och njutning hela året. Rörelse och träning som ger oss energi. Förbud och strikta dieter där flera livsmedel eller livsmedelsgrupper utesluts är ett exempel på kortsiktigt och ohållbart sätt att skapa bättre matvanor. Så sätt på dig dina kritiska glasögon och sortera bort råd om strikta dieter och snabba lösningar och sådant som låter för bra för att vara sant. Och lägg ett pussel som passar dig.
Hur kan man då tänka när det gäller hållbara kost- och motionsvanor?
- Fundera och tydliggör varför du vill uppnå en viss förändring. Vad ger det dig för positiva effekter? Hur kommer du känna dig? Vilka hinder finns? Detta skapar tydlighet, motivation och större chans att få det hållbart.
- Välj rimliga och individanpassade mål. Handlar det om träning och du idag inte tränar alls, kanske det inte är rimligt att träna 6 dagar i veckan. Om du vill gå ned i vikt, är vägen dit inte att svälta sig.
- Försök göra ditt mål specifikt och mätbart. Dela upp målet i delmål. Beröm dig vid minsta framsteg.
- Ta små steg i taget. Det är de små förändringarna vi kan göra varje dag som ger stor effekt i längden. Lägg till en frukt, välj ett bättre bröd, byt en sockerrik yoghurt till bättre variant är exempel att börja med om målet är mer hälsosam mat.
- Fokusera på vad du ska göra och vad du ska lägga till och inte vad du ska ta bort eller utesluta. Att fokusera på vad du ska göra mer av eller lägga till ger ett positivt synsätt som lättare blir hållbart och som lättare gör att sämre vanor tas bort.
Goda exempel: - Ät färgglatt. Lägga till mer grönsaker, frukt och bär i olika färger.
- Ät mer fullkorn. Välj fullkornsbröd, havre och testa olika matgryn.
- Ät regelbundet. Planera din dag, lägg till mellanmål vid behov och skapa en regelbundenhet för att lättare undvika småätande eller för stora portioner.
- Planera in tid för motion eller träning. Prioritera dig själv och din hälsa. Goda effekter för både kropp och knopp.
- Öka vardagsmotion genom att ta trappor istället för hiss, ta rörelsepauser i arbetet eller skoldagen och skapa rutin för att promenera.
- Ta stöd av din omgivning för att uppnå en viss förändring.
Önskar en god, hållbar fortsättning på nya året!

Foto: Emma Martner
MUV-2021-0001_januari