Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Påsk och ägg i fokus
Påsktider och det äts mer ägg än någon gång annars. Under påskveckan fördubblas äggkonsumtionen. I sin praktiska förpackning har ägget inte bara sin plats på påskbordet utan är smidigt att ta med som mellanmål eller ha i matsäcken. Men hur är det egentligen med kolesterol och ägg? Och hur kan ägget förenkla vår matvardag?

- 6-7 gram protein per ägg
- Fullvärdigt protein som innehåller alla livsnödvändiga aminosyror
- Gott om fettlösliga vitaminerna A, D och E. Nya analysmetoder visar att ägget har ett klart högre innehåll av vitamin D än vad man tidigare har vetat. Att få i sig tillräckligt med vitamin D från maten kan vara en utmaning för många och där har äggen alltså en viktig plats.
- Bra innehåll av mineralerna järn och selen samt B-vitaminer som folat och B12.
- Små mängder av många andra vitaminer och mineraler
Tre snabba tips med ägg
- Koka ett gäng ägg och ha redo för frukost och mellanmål i kylen. De håller flera dagar. Att toppa en sallad med ägg ger också snabbt en mättande lunch.
- Omelett är enkel och bra snabbmat till lunch och middag. Fyll omeletten med lite trötta grönsaker eller överblivna rester och du minskar samtidigt ditt matsvinn - win win.
- Knäck ned ett ägg i gröten vid slutet av kokningen för en extra krämig och mer proteinrik gröt. Rör ordentligt.

Foto: Emma Martner
Men hur är det med ägg och kolesterol?
En del är rädda att äta för mycket ägg då det för länge sedan fanns rekommendationer att begränsa intaget av ägg på grund av kolesterolinnehållet i ägg.
Vad är kolesterol?
Kolesterol är en typ av fett som behövs för kroppens hormonproduktion. För mycket kolesterol genom högt fettintag och främst mättat fett, gör att fett lagras i blodkärlen vilket ger stelare kärl och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom.
Kolesterol på gott och ont?
LDL-kolesterol brukar kallas det "onda" kolesterolet då det ökar risken för att fett lagras i kärlen. HDL-kolesterol brukar kallas det "goda" kolesterolet då det tar hand om överblivet kolesterol. Därför är balansen mellan dessa kolesterolnivåer viktigt.
Men hur många ägg kan man äta?
Kroppen har en kontrollmekanism som gör att kroppens egen tillverkning av kolesterol minskar när vi äter mat med kolesterol. Är du frisk kan du äta flera ägg om dagen utan att det får negativ effekt på kolesterolvärden. Om du har en störd omsättning av kolesterol eller är diabetiker kan du behöva begränsa intaget av ägg men det är i så fall något du får råd kring från vården.
Kan man äta hela ägget eller ska man bara äta vitan?
Då gulan och vitan innehåller olika näring kompletterar de varandra - så ät hela ägget!
Andra påskägg
Och så här i påsktider finns det givetvis även plats för andra typer av ägg. Välj innehåll med omsorg i de sötare påskäggen och ät med full njutning. Vi behöver inte välja det allra största ägget och fylla med enbart godis. För mer smakar egentligen sällan bättre? Färgglad frukt, bär eller en liten present kan också komplettera det söta innehållet.

Foto: Emma Martner
MUV-2022-0007-April