Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Påskägg
Påsktider och det äts mer ägg än någon gång annars. Under påskveckan fördubblas äggkonsumtionen. I sin praktiska förpackning har ägget inte bara sin plats på påskbordet utan är smidigt att ta med som mellanmål eller ha i matsäcken.

Visste du att ägget ger
- 6-7 gram protein per ägg
- Fullvärdigt protein som innehåller alla livsnödvändiga aminosyror
- Gott om fettlösliga vitaminerna A, D och E
- Bra innehåll av mineralerna järn och selen samt B-vitaminer som folat och B12.
- Små mängder av många andra vitaminer och mineraler

Foto: Emma Martner
Tre snabba tips med ägg
- Koka ett gäng ägg och ha redo för frukost och mellanmål i kylen. De håller minst 4-5 dagar.
- Omelett är enkel och bra snabbmat till lunch och middag. Fyll omeletten med lite trötta grönsaker eller överblivna rester och du minskar samtidigt ditt matsvinn - win win.
- Bananpannkakor är ett gott mellanmål eller varför inte till helgfrukosten? Mixa 1 väl mogen banan med 2 ägg och stek stora plättar. För mer mättnad - mixa i 1/2 dl havregryn.
Men hur är det med ägg och kolesterol?
En del är rädda att äta för mycket ägg då det för länge sedan fanns rekommendationer att begränsa intaget av ägg på grund av kolesterolinnehållet i ägg.
Vad är kolesterol?
Kolesterol är en typ av fett som behövs för kroppens hormonproduktion. För mycket kolesterol genom högt fettintag och främst mättat fett, gör att fett lagras i blodkärlen vilket ger stelare kärl och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom.
Kolesterol på gott och ont?
LDL-kolesterol brukar kallas det "onda" kolesterolet då det ökar risken för att fett lagras i kärlen. HDL-kolesterol brukar kallas det "goda" kolesterolet då det tar hand om överblivet kolesterol. Därför är balansen mellan dessa kolesterolnivåer viktigt.
Men hur många ägg kan man äta?
Kroppen har en kontrollmekanism som gör att kroppens egen tillverkning av kolesterol minskar när vi äter mat med kolesterol. Är du frisk kan du äta flera ägg om dagen utan att det får negativ effekt på kolesterolvärden. Om du har en störd omsättning av kolesterol eller är diabetiker kan du behöva begränsa intaget av ägg men det är i så fall något du får råd kring från vården.
Kan man äta hela ägget eller ska man bara äta vitan?
Då gulan och vitan innehåller olika näring kompletterar de varandra - så ät hela ägget!
Hur kan man tänka kring sötare påskägg? I en hälsosam helhet finns det plats för det också. Njut av bitarna och låt det ge guldkant, men inte ersätta vanlig, näringsrik mat.

Foto: Emma Martner
MUV-2021-0012