Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Pollen, mat och korsallergier
Äntligen är det vår på riktigt! Mer sol, mer grönt i naturen och kanske ännu härligare att vara ute. För många kan vår och sommar samtidigt vara en tuff period då det är högsäsong för pollen. Kanske är du en av dem? Kanske märker du också att du kan reagera när du äter vissa livsmedel? En del som har pollenallergi reagerar också på vissa livsmedel, så kallad korsallergi. Det sker främst vid björkpollenallergi.


Foto: Emma Martner
Hur fungerar det?
Vid en allergi är kroppen överkänslig mot ett visst ämne, en så kallad allergen. Detta är en typ av protein. Då reagerar kroppen med att bilda antikroppar mot ämnet. Många proteiner i växter liknar varandra och det som sker är att kroppen då känner igen ett ämne som liknar allergen och då bildar antikroppar även mot det.
Vanliga besvär vid intag av livsmedel vid en korsallergi är klåda och svullnad i mun och svalg. Det kan också ge utslag. Besvären kommer ofta snabbt efter måltid och försvinner också snabbt. De som har en korsallergi reagerar oftast på ett specifikt livsmedel med milda symtom medan de som har en allergi mot själva livsmedlet kan reagera med kraftiga symtom och det kan ge andningsbesvär.
De med korsallergi kan oftast äta livsmedlet om det är i tillagad form medan en med äkta allergi behöver undvika livsmedlet helt. De vanligaste korsallergierna vid björkpollenallergi är hasselnöt, valnöt, mandel, äpple och persika. Andra livsmedel som kan ge korsallergi med björkpollen är exempelvis päron, plommon, kiwi, sojabönor och morötter. På bilden ser du stekta äpplen på yoghurten, ett sätt att äta tillagade äpplen.
På livsmedelsverkets hemsida kan du nu hitta en nyligen publicerad rapport gällande allergi och korsallergi mot vegetabiliska livsmedel.

Foto: Emma Martner
MUV-2021-0015-Maj